Srpu a kladiva z budovy ústeckého krajského úřadu se chce nový hejtman zbavit

Události v regionech: Vedení Ústeckého kraje chce nechat odstranit srp a kladivo z budovy úřadu (zdroj: ČT24)

Nové vedení Ústeckého kraje chce nechat z průčelí budovy krajského úřadu odstranit plastiku srpu a kladiva. Sídlo úřadu čeká rekonstrukce, během které by deska se symboly totalitního režimu měla zmizet. Kraj by ji chtěl něčím nahradit, chystá k tomu uměleckou soutěž.

V Ústeckém kraji dvakrát vyhráli komunisté krajské volby a osm let jej vedl hejtman z KSČM. V té době zůstávaly srp a kladivo – byť zakryté billboardem – netknuté na budově krajského úřadu. Nové vedení kraje se jich ale chce zbavit.

„Symbol srpu a kladiva je tady v Ústeckém kraji hodně dlouho. Už by měl zmizet,“ řekl hejtman Jan Schiller (ANO). Žádoucí to je i podle architekta Michala Gabriela. Jak kraj k plastice přistupoval dosud, se mu vůbec nelíbilo. „Rozhodli jsme se ten symbol zakrýt, což si myslím, že je ta nejtrapnější rovina, která může nastat,“ míní.

Srp a kladivo – symbolizující v komunistické ideologii spojení dělníků a rolníků v boji proti nadvládě kapitálu – zmizí z brutalistní budovy pravděpodobně na jaře v rámci 46milionové rekonstrukce, která již začala. Vedení kraje však chce komunistický symbol něčím nahradit. Vypíše kvůli tomu soutěž.

Podle Jana Schillera není na politicích, aby řekli, co by mělo sídlo úřadu v budoucnu zdobit. „Nejsme ti, kteří by měli rozhodovat, co by tam mělo být. Měli by to být odborníci nebo lidé, kteří tady žijí a koukají na to,“ podotkl hejtman.

Budova, ve které sídlí krajský úřad, byla původně sídlem krajského výboru KSČ. V 80. letech minulého století, kdy vznikla, výrazně narušila podobu ústeckého centra, zanikla kvůli ní část domů na Mírovém náměstí. Po roce 1989 se diskutovalo o tom, co se má s betonovým komplexem stát. Prostory si v něm pronajímaly různé soukromé subjekty, byla zde i diskotéka.