Soud zprostil bývalého šéfa středočeských silničářů obžaloby z korupce

Krajský soud v Praze zprostil bývalého ředitele Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje Zdeňka Dvořáka obžaloby z korupce. Osvobodil i podnikatele Ottu Zacha. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Obžaloba tvrdila, že Zach dal Dvořákovi padesátitisícový úplatek za zmanipulování zakázky na rekonstrukci vodní propustky pod silnicí v Zaječově na Berounsku za 1,2 milionu korun. Rozhodnutí soudu je pravomocné. Oba muži vinu odmítli.

Státní zástupce podle serveru tvrdil, že Zach nejprve upravil podmínky tendru na míru své firmě, následně zajistil, aby další firmy do výběrového řízení podaly nabídky. Pak dal podle vyšetřovatelů Dvořákovi padesát tisíc korun jako úplatek. Vinu obžalovaných dokládal záznamy odposlechů.

Podle soudce odvolacího senátu Ladislava Koudelky ale důkazy nebyly dostatečně silné, uvedl server. Podezření podle něj sice mělo určitou váhu, důkazy ale nedoložily skutkový děj, který obžaloba popsala. Vztahy mezi Dvořákem a Zachem soudce označil za „užší, než by měly být“.

Podle Seznam Zpráv se policisté podezřením z toho, že se miliardové investice do středočeských silnic dělí mezi vybrané firmy, zabývali skoro dva roky. Velkou část případu ale odložili.

Středočeští radní odvolali Dvořáka v prosinci 2020.