Soud znovu osvobodil dozorce z litoměřické věznice. Jejich zákrok proti vězni nebyl trestný čin

Krajský soud v Ústí nad Labem opět osvobodil dva dozorce, kteří podle obžaloby napadli cizince v litoměřické věznici. Podle rozsudku se nedopustili trestného činu. České televizi informaci potvrdila předsedkyně prvoinstančního Okresního soudu v Litoměřicích Halka Lacinová. Dozorci několikrát udeřili vězně z Lotyšska ve výtahu v roce 2018. Hájili se tím, že šlo o povolený zákrok.

Soud tentokrát ani nepostoupil případ řediteli věznice k posouzení, zda šlo o kázeňský přestupek. „Nebyl shledán ani důvod postoupit věc ke kázeňskému projednání,“ uvedla Lacinová.

Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodoval o vině dozorců už potřetí. Poprvé osvobození zrušil. Následně potvrdil, že se jedná o kázeňský přestupek. Proti tomu se ale bránil nejvyšší státní zástupce Igor Stříž u Nejvyššího soudu. Podle něj totiž dozorci překročili hranici a šlo o trestný čin. Odkazoval se především na intenzitu útoku a četnost ran obuškem.

Nejvyšší soud dovolání Stříže vyhověl. Rozhodl, že musí soudy případ znovu projednat. Litoměřický okresní soud i Krajský soud v Ústí nad Labem ale potvrdily zproštění viny.

K napadení došlo ve výtahu

V únoru roku 2018 dva dozorci Jaroslav Nepovím a Miroslav Hupka dle obžaloby napadli ve výtahu vězně Ansise Ataolse Berzinše z Lotyšska. Odváděli ho na ošetření na zdravotní oddělení poté, co se dostal do konfliktu s jiným dozorcem. Oba muži ho v úmyslu pomstít kolegu bili rukama a obuškem.

Dozorci u soudu tvrdili, že byl vězeň agresivní. Podle nich začal ve výtahu kopat do stěn. U soudu to muž z Lotyšska odůvodňoval tím, že se snažil rozpohybovat kabinu. Ani přes výzvy dozorců s kopáním nepřestal. Státní zástupce v obžalobě uvedl, že vězně udeřili minimálně dvanáctkrát gumovým obuškem do hlavy i trupu. Musel být následně ošetřen v nemocnici.

Dozorci od počátku vinu odmítali. Státní zástupce požadoval pro oba podmínku za zneužití pravomoci úřední osoby. Podle obžalovaných dozorců šlo ale o povolený služební zákrok. Soudy jim daly za pravdu.