Soud ukončil dokazování v případu pobodání v metru

V případu Jiřího Felcmana, který podle obžaloby v lednu v pražském metru pobodal cestujícího, vynese Městský soud v Praze rozhodnutí v polovině srpna. V pondělí vyslechl svědky, po přehrání kamerových záznamů ukončil dokazování. Státní zástupkyně muži navrhla trest kolem deseti let vězení. Podle Felcmanova obhájce by měl být obžalovaný osvobozen.

Za pokus o vraždu a výtržnictví hrozí Felcmanovi až osmnáctileté vězení. Muž vinu odmítá, tvrdí, že se bránil napadení. Státní zástupkyně ale odmítla, že by Felcman muže zranil omylem. „Tvrzení, že zranění vznikla náhodou, je za hranicí uvěřitelnosti,“ řekla. Muži navrhla trest při spodní hranici zákonné sazby.

Podle Felcmanova obhájce jde ale v případu o nutnou obranu a jeho klient by měl být obžaloby zproštěn. Konflikt podle právníka inicioval poškozený. Připomněl také, že Felcman spolupracoval s policií. Obžalovaný se v pondělí napadenému muži omluvil.

Oběť vyhodil z vlaku

Felcman podle obžaloby muže pobodal letos 14. ledna kolem poledne ve vagonu metra při jízdě ze stanice Prosek na Střížkov. Incidentu předcházela hádka a také fyzická potyčka. Útočník muže, který se kvůli opilosti nedokázal bránit, vystřelovacím nožem několikrát bodnul, ve stanici Střížkov ho pak i s taškou ze soupravy vyhodil a pokračoval v jízdě dál.

Na Ládví ale Felcmana pracovník dopravního podniku vyvedl a policisté ho pak ihned zadrželi.

Soudce Tome Frankič vyslechl čtyři svědky incidentu. Soudu popsali potyčku, mimo jiné uvedli, že Felcman byl konfliktnější a agresivnější. Poté přehrál kamerové záznamy z prostor stanic metra.

Felcman v reakci na výpovědi svědků uvedl, že nikdo ze svědků neviděl začátek ani konec incidentu. Soud požádal, aby mu umožnil provedení rekonstrukce činu, která by podle něj měla potyčku vyjasnit. Frankič to ale zamítl. Už v červnu při hlavním líčení obžalovaný prohlásil, že s obžalobou nesouhlasí a nožem kolem sebe jen máchal, aby druhého muže zastrašil.

Napadený muž po Felcmanovi požaduje jako bolestné padesát tisíc korun, za nemajetkovou újmu chce dalších sto tisíc korun.