TÉMA

Obhajoba

Obžaloba žádá podmínku pro mladíka, který způsobil požár supermarketu v Chodově

Obžaloba žádá podmíněný trest pro Mária Baigera obžalovaného z toho, že způsobil požár, který 6. listopadu 2022 ráno zcela zničil Penny Market v Chodově na Sokolovsku. Tehdy osmnáctiletý muž si chtěl s pomocí zapalovače udělat díru do plastového vozíku, kam mu zapadl mobilní telefon. Vznikl ale požár, který se rychle rozšířil na celý objekt. V projednávání případu v pondělí pokračoval Okresní soud v Sokolově, soudkyně Gabriela Siegelová odročila jednání na 29. května.
22. 4. 2024Aktualizováno22. 4. 2024, 19:00|

Nezůstane-li presumpce neviny, je to špatně, říká Cimického advokát

Nemohl si vybrat mezi právem a medicínou, a tak dělá obojí. Vedle taláru obléká Miroslav Kučerka i záchranářskou uniformu. Osobně se ale cítí být advokátem, protože touto prací tráví více času. Práce zdravotního záchranáře je pro něj spíše koníčkem. V současné době Kučerka před soudem zastupuje známého psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z desítek případů vydírání a čtyř znásilnění. Co ho zneklidňuje na veřejné debatě o případech sexuálního násilí? A proměňuje se posuzování takových činů? Advokát Kučerka byl hostem podcastu V hlavě.
17. 4. 2024|

Soud ukončil dokazování v případu pobodání v metru

V případu Jiřího Felcmana, který podle obžaloby v lednu v pražském metru pobodal cestujícího, vynese Městský soud v Praze rozhodnutí v polovině srpna. V pondělí vyslechl svědky, po přehrání kamerových záznamů ukončil dokazování. Státní zástupkyně muži navrhla trest kolem deseti let vězení. Podle Felcmanova obhájce by měl být obžalovaný osvobozen.
31. 7. 2023|

Prezidenti Česka a Slovenska se sešli u vily Tugendhat. Čaputová ujistila, že rozhodnutí neobhajovat je konečné

Prezident Petr Pavel řekl, že chápe a přijímá rozhodnutí hlavy slovenského státu Zuzany Čaputové, která napřesrok nebude obhajovat mandát. Oba prezidenti se sešli v zahradách vil Tugendhat a Löw-Beer v rámci festivalu Meeting Brno. Čaputová zdůraznila, že je její rozhodnutí definitivní, Slovensko podle ní potřebuje někoho s novými silami.
22. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 20:10|

TV Prima musí Marešové zaplatit půl milionu za reportáže o stíhání, rozhodl pravomocně soud

Televize Prima musí zdravotní sestře Věře Marešové zaplatit půl milionu korun s úroky za to, že v reportážích o jejím trestním stíhání novináři nerespektovali presumpci neviny. Ve čtvrtek o tom rozhodl Městský soud v Praze. O sto tisíc však snížil částku, kterou ženě loni přiznal Obvodní soud pro Prahu 8. Rozhodnutí je pravomocné. Žena žalovala i další média, ve všech sporech už soudy pravomocně rozhodly.
22. 6. 2023|

Zubařka podle obhajoby partnera zabila kvůli týrání. Ovládal ji, řekl advokát

Kutnohorská zubařka, která usmrtila partnera, nespáchala podle obhájce vraždu, ale zabití v omluvitelném hnutí mysli. Muž ji dlouhodobě psychicky i fyzicky deptal, uvedl advokát Martin Bugaj u pražského městského soudu. Partner se zubařkou podle právníka manipuloval „na pomezí náboženství a psychoterapie“. Obhájkyně druhé obžalované Ireny Stejskalové pak přímo řekla, že usmrcený muž vytvořil sektu, jejíž členové pro něj byli schopni udělat cokoliv a počínali si jako „živoucí roboti“.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 17:58|

Advokát Nespala vrátil Hradu peníze za obhajobu Zemana ve sporu se Šarapatkou

Advokátní kancelář Marka Nespaly vrátila prezidentské kanceláři peníze za obhajobu Miloše Zemana ve sporu se Zdeňkem Šarapatkou. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Hrad předtím Nespalu vyzval, aby mu peníze vrátil. Zhruba po roce totiž změnil původní názor, že prezidentovi má v kauze platit advokáta veřejný rozpočet, protože Zeman v ní vystupuje jako hlava státu. Nespala vrácenou částku neupřesnil, podle dřívějších informací jde přibližně o 150 tisíc korun.
22. 2. 2023|

Soud začal projednávat případ údajného investičního podvodníka z Přerova. Lidé mu svěřili miliony korun

Krajský soud v Olomouci otevřel rozsáhlý případ investičních podvodů, ve kterých přišlo o své peníze podle obžaloby přes dvě stě lidí. Zodpovídá se z nich Aleš Vrubel z Přerova, státní zástupkyně vyčíslila škodu na víc než 196 milionů korun. Lidé podle obžaloby muži, který jim sliboval zhodnocení financí, svěřili částky v řádu statisíců až milionů korun. Vzhledem ke škodě velkého rozsahu muži hrozí pět až deset let vězení. Vrubel vinu odmítl, řekl, že šlo o jeho dlouhodobé klienty a dlouhodobé vztahy s obrovským množstvím smluv a nikoho nepodvedl.
18. 1. 2023|

Učitel mě k činu vyprovokoval, řekl u soudu mladík, který vraždil mačetou

Jaroslav Řehák, který letos v březnu podle obžaloby mačetou zabil učitele středního odborného učiliště v pražské Michli, před soudem řekl, že ho pedagog k činu vyprovokoval. Dále se zatím nevyjádřil, jeho výslech bude pokračovat po přestávce. Řehákovi hrozí až dvacetileté vězení. Soud má v pondělí v plánu po výslechu obžalovaného přečíst ještě listinné důkazy a některé svědecké výpovědi. Hlavní líčení bude pokračovat 19. prosince výslechem znalců a svědků.
5. 12. 2022|

Soud v Olomouci nepřipustil v kauze údajně zmanipulovaných IT zakázek jeden ze stěžejních důkazů

Olomoucký soud nepřipustil v rozsáhlé kauze třinácti údajně zmanipulovaných veřejných zakázek na informační systémy jeden ze stěžejních důkazů. Jde o část e-mailové komunikace zajištěné ze serverů společnosti Tesco SW, řekl ve středu soudce Petr Sušil. V případu čelí obžalobě 24 lidí a firmy Tesco SW a Eunice Consulting, vinu odmítají.
9. 11. 2022|

Kvůli nedostatku soudních znalců se řízení protahují až o roky, shodli se Bradáčová a Dörfl

Kvůli úbytku soudních znalců se výrazně protahují soudní řízení. V pořadu Otázky Václava Moravce se na tom shodli předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl a vrchní státní zástupkyně z Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová. Vyjádřili se také k případu Čapí hnízdo, které Andrej Babiš (ANO) označil za politický proces. Podle Bradáčové jde z jeho strany o obhajobu v rovině politické kampaně.
18. 9. 2022|

Za vraždu těhotné ženy udělil soud trest 26 let za mřížemi

Za vraždu těhotné ženy v Netolicích na Prachaticku poslal Krajský soud v Českých Budějovicích Pavla Brože na 26 let do vězení se zvýšenou ostrahou. Muž už jednu vraždu spáchal v roce 2006. Státní zástupce navrhl výjimečný trest na horní hranici sazby, naopak obhájkyně chtěla, aby byl Brož zproštěn obžaloby v plném rozsahu, pro nepřímé důkazy.
21. 1. 2022|

Advokátní komora chce, aby odposlechy v brněnské věznici prošetřil ministr a sněmovní komise

Česká advokátní komora (ČAK) vyzve ministra spravedlnosti i sněmovní komisi pro kontrolu odposlechů, aby prošetřili odposlouchávání výslechových místností v brněnské vazební věznici. Komora už dříve zdůraznila, že pokud obviněný nemůže mluvit se svým obhájcem důvěrně, jde o porušení jeho ústavního práva na obhajobu i na spravedlivý proces.
16. 12. 2021|

Bartoš bude na lednovém fóru Pirátů obhajovat funkci předsedy. Postaví se mu Wagenknecht

Současný předseda Pirátů Ivan Bartoš bude na lednovém celostátním fóru obhajovat svou funkci v čele strany, informoval na stranickém diskusním fóru. Za své priority označil stabilizaci strany ve vládní roli, ale také profesionálnější politickou i mediální strategii. Výsledek říjnových voleb označil v příspěvku za neúspěch, ke kterému se staví čelem. Kandidaturu na předsedu už oznámil i senátor Lukáš Wagenknecht.
16. 12. 2021|