Soud začal projednávat případ údajného investičního podvodníka z Přerova. Lidé mu svěřili miliony korun

Krajský soud v Olomouci otevřel rozsáhlý případ investičních podvodů, ve kterých přišlo o své peníze podle obžaloby přes dvě stě lidí. Zodpovídá se z nich Aleš Vrubel z Přerova, státní zástupkyně vyčíslila škodu na víc než 196 milionů korun. Lidé podle obžaloby muži, který jim sliboval zhodnocení financí, svěřili částky v řádu statisíců až milionů korun. Vzhledem ke škodě velkého rozsahu muži hrozí pět až deset let vězení. Vrubel vinu odmítl, řekl, že šlo o jeho dlouhodobé klienty a dlouhodobé vztahy s obrovským množstvím smluv a nikoho nepodvedl.

Případ popisuje údajné podvody v letech 2010 až 2017. Podle žalobkyně Vrubel v úmyslu získat majetkový prospěch pod falešnou záminkou zhodnocení peněz sjednával s poškozenými dohody o investicích, o kterých nepravdivě tvrdil, že jsou zajištěny.

„Skutečnou investiční činnost prováděl pouze v omezené míře, svěřené prostředky používal za jiným účelem, věděl, že sjednané závazky nebude moci splatit,“ uvedla žalobkyně, která žaluje i jeho obchodní společnost.

Vrubel to odmítl, poukázal na to, že se obžaloba zaměřila pouze na nepatrnou část jeho podnikání a investování. Jeho podnikání bylo podle něj zaměřeno na zprostředkovatelskou činnost, šlo o pojistné smlouvy, uvedl, že v této činnosti byl úspěšný a měl na čtyři tisíce smluv.

„Odmítám, že bych kohokoliv chtěl jakkoliv podvést, a to jak přímo, tak nepřímo. Většina z nich jsou mí dlouholetí klienti, neměl jsem důvod kohokoliv poškodit, obohatit sebe, případně jinou osobu,“ řekl Vrubel u soudu.

Obžalovaný dodal, že investování byla jen nástavba jeho činnosti. Uvedl, že do budoucna uvažoval, že jej rozvine. „Lituji toho, že řada lidí neobdržela své investice zpět, ale jsem přesvědčen, že jsem nikoho nepoškodil svým úmyslným jednáním a nechtěl jsem nikoho podvést,“ řekl.

Vrubel trvá na výslechu všech svědků

Vrubelova společnost skončila v insolvenci, návrh podal jeden z klientů. „Všichni jsme tomu věřili, nikdo o tom nepochyboval. Pak jsme všichni prozřeli,“ řekla jedna z poškozených. „Zpočátku nikoho nenapadlo, že by to mohl být podvrh. Řadě lidí se investice vrátila i se zhodnocením. Jedna z klientek v létě 2016 však chtěla peníze vyplatit, pan Vrubel se tomu bránil a to nám už připadalo divné. Pak se spustila lavina,“ popsala.

Obžaloba čítá 206 bodů s celkovou škodou 196,3 milionu korun. Šlo o částky v řádu statisíců korun, mezi poškozenými však podle obžaloby nechybějí lidé, kteří muži svěřili i čtyři nebo devět milionů korun. Poškození žádají náhradu škody, jejich požadavky četl soudce Martin Lýsek přes půl hodiny.

Obžaloba ve středu uvedla, že Vrubel považuje všechny body v obžalobě za sporné a požaduje dokazování. U jednotlivých dílčích případů chce vyvrátit svou vinu, uvedl obhájce Tomáš Vymazal. Pro soud to znamená předvolat postupně všechny poškozené. „V plánu máme vyslechnout přes dvě stě svědků,“ řekl soudce Lýsek právě s odkazem na to, že obžalovaný trvá na výslechu všech svědků.