Prezidenti Česka a Slovenska se sešli u vily Tugendhat. Čaputová ujistila, že rozhodnutí neobhajovat je konečné

Prezident Petr Pavel řekl, že chápe a přijímá rozhodnutí hlavy slovenského státu Zuzany Čaputové, která napřesrok nebude obhajovat mandát. Oba prezidenti se sešli v zahradách vil Tugendhat a Löw-Beer v rámci festivalu Meeting Brno. Čaputová zdůraznila, že je její rozhodnutí definitivní, Slovensko podle ní potřebuje někoho s novými silami.

Rozhodnutí Čaputové neobhajovat mandát bylo prvním tématem její debaty s Petrem Pavlem. Prezidentka řekla, že to bylo nejspíše její vůbec nejtěžší rozhodování a že se snažila zodpovědně zvážit svoje síly pro případnou obhajobu a následný pětiletý výkon funkce.

„Nevybírala jsem si v životě vždy ty nejlehčí chodníčky. Ale přesto jsem dospěla k tomuto rozhodnutí,“ uvedla.

Funkční období pro ni bylo náročné, protože se Slovensko v posledních pěti letech potýkalo s vnějšími i vnitřními krizemi. Kromě pandemie koronaviru a války Ruska proti Ukrajině, která se Slovenskem sousedí, se země potýkala také s politickou nestabilitou. V době mandátu Čaputové se vystřídali čtyři premiéři a již je nepochybné, že po podzimních předčasných parlamentních volbách přibude ještě pátý.

Čaputová se zmínila také o vlivu sociálních sítí a ohledech na své nejbližší. Důvody ale nechtěla příliš konkretizovat. „Doufám, že toto moje rozhodnutí bude přijaté s důvěrou, i když nemůžu a nechci být konkrétní,“ řekla.

Pavel doufá, že vztahy obou zemí zůstanou stejně dobré

Český prezident zdůraznil, že její rozhodnutí přijímá s úctou a chápe důvody. Uvedl, že stoprocentní nasazení v úřadu stojí hodně energie. „Předpokládám, že Slovensko nestojí a nepadá na jednom člověku a že si slovenští občané vyberou nástupce, se kterým budou vztahy mezi našimi zeměmi pokračovat na té úrovni jako dosud,“ dodal Pavel.

Slovenská prezidentka ujistila, že chce zbývající necelý rok mandátu dokončit naplno. Nadále se bude soustředit například na tematiku klimatické krize, spravedlnosti nebo sociálně vyloučených skupin. „Dlouhým, konzistentním tlakem se občas systémová změna podaří,“ řekla Čaputová. Slovenskou společnost vnímá jako fragmentovanou, usiluje o spojování, dialog a lepší komunikaci. „Komunikace je nesmírně podceňovaná – anebo jsou podceňovaní voliči. Pro mě je velmi důležité, jakým způsobem promlouvám k lidem,“ uvedla prezidentka.

Největší potenciál Slovenska vidí Čaputová v tvůrčích a inovativních lidech, kteří ale často odcházejí do zahraničí a ne vždy se vracejí domů. Na Česku je podle prezidentky inspirující vyšší sebedůvěra, přítomná třeba i v „krásně sebevědomém“ hesle „zlaté české ručičky“. Pavlovi naopak připadají Slováci často více hrdí na svůj stát a původ, než jsou Češi, u kterých by někdy rád viděl více optimismu.

Pavel a Čaputová letos společně vyrazili na Ukrajinu, šlo o gesto podpory a sounáležitosti. Pavel připomněl, že Ukrajina je suverénní zemí s demokraticky zvolenou vládou a prezidentem, která byla agresivně napadena svým sousedem, tedy Ruskem. „Jestli chceme žít ve světě, ve kterém platí pravidla, kde se budeme cítit bezpečně, musíme se zasadit o to, že ta pravidla budou platit i pro ty, kterých se to týká teď,“ řekl Pavel.

Ambice změnit vnímání vily Tugendhat pro Čechy a Slováky

Debatu dvou hlav států si přišlo do zahrady vily Tugendhat poslechnout na 1500 lidí. Čaputovou a Pavla přivítali potleskem a slovenské prezidentce, která ve středu oslavila životní jubileum, sborově zazpívali Živijó.

Pořadatelé festivalu věnovali oběma prezidentům obraz vily Tugendhat od brněnské umělkyně Eriky Voith. Je rozdělený na dvě poloviny – každý dostal jednu.

Ředitel Meeting Brno Petr Kalousek uvedl, že ambicí festivalu je změnit vnímání místa, kde se koná. Ve vile Tugendhat totiž dojednala v roce 1992 česká a slovenská delegace rozdělení společného státu. „Rádi bychom posunuli vnímání tohoto místa ze symbolu rozdělení našich dvou států na symbol vzájemného partnerství a kooperace,“ uvedl Kalousek.

Organizátoři by v příštím roce chtěli setkání zopakovat. Petra Pavla i Zuzanu Čaputovou pozvali i na další ročník. Nicméně to již zřejmě nebude setkání dvou hlav států. Čaputové skončí mandát v polovině června.