Soud osvobodil dva muže obžalované kvůli dávnému zřícení domu v centru Prahy

Soud pravomocně osvobodil dva muže, které obžaloba vinila, že před třinácti lety zavinili tragické zřícení domu v centru Prahy. Na verdikt upozornily Hospodářské noviny. Osvobozující verdikt se opírá o posudek, podle kterého vinu spíše než majitel stavební firmy a stavbyvedoucí, kteří před soudem stanuli, nesou pražští úředníci, kteří vydali stavební povolení. Pravomocně osvobozený majitel stavební firmy Sting Daniel Rada chce za dlouholeté trestní stíhání žádat vysoké odškodné.

Oba muže vinila obžaloba z obecného ohrožení, zač jim hrozilo až deset let ve vězení. Obvodní soud jim v roce 2019 – deset let po tragické události v Soukenické ulici – udělil pětiletý nepodmíněný trest, ale odvolací soud tento verdikt zrušil.

Obvodní soud se tehdy opíral hlavně o posudek Vysokého učení technického v Brně, z nějž vyplývalo, že stavbyvedoucí a majitel stavební firmy nesou hlavní část viny na pádu rekonstruovaného domu. Podle odvolacího soudu ale měl prvoinstanční senát věnovat více pozornosti dalším posudkům, které naopak svědčily ve prospěch obou stavitelů.

Prvoinstanční soud s novou soudkyní pak oba muže osvobodil a tento verdikt nyní potvrdil i Městský soud v Praze. Předseda odvolacího senátu Richard Petrásek uvedl, že nelze odvodit souvislost mezi bagrováním základů domu a jeho zřícením, jak původně uváděl žalobce.

Soudce naopak kritizoval úředníky, kteří povolili rekonstrukci 140 let staré stavby, kterou navíc zaplavily v roce 2002 povodně. „Stavební povolení nemělo být vůbec vydáno, protože byla vzhledem ke svému věku naprosto dožitá,“ citovaly Petráska Hospodářské noviny.

Tragédie v Soukenické se stala počátkem října 2009. V domě, který chtěl španělský investor přestavět na hotel, se zřítily stropy čtyř pater. V sutinách zahynuli čtyři zahraniční dělníci – dva Bulhaři, Ukrajinec a Moldavan.