Soudy mají na stole nejméně nevyřízených případů v historii

Soudy jsou na historickém minimu (zdroj: ČT24)

Nejméně nevyřízených případů v historii samostatného státu mají v současnosti na stole české soudy. Přestože občanskoprávních sporů po covidovém období opět přibylo, stíhaly je rozhodovat. Za posledních deset let počet civilních „nedodělků“ klesl o více než 100 tisíc.

Podobný vývoj lze vyčíst také u trestních kauz. Počet nevyřízených u první instance klesl na konci loňského roku poprvé pod 10 tisíc. Policie sice registrovala o pětinu více trestných činů, ale k soudům se jich dostalo podobně jako v předchozím roce.

Dlouhodobě trvá nejdéle vyřizování správních žalob, kdy lidé napadají rozhodnutí úřadů, pojišťoven nebo třeba policie. I zde však soudci snížili počet „nedodělků“ na historické minimum. 

Pomalým tempem byla dříve známa především severočeská justice. V posledních letech jsou naopak tamní soudy mezi těmi, které se starých případů zbavují nejrychleji. I díky tomu, že tamních správních soudců už není pět, ale devět.

„Plus nám pomohla pandemie covidu, protože úřady vydávaly méně rozhodnutí, a to znamená pro správní soudy méně žalob. Proto jsme vyřídili více věcí, než nám přišlo,“ vysvětlil místopředseda pro správní úsek Petr Černý.

Personál

K rychlejšímu rozhodování pomáhá i zvyšování počtu asistentů a dalšího personálu. Peněz na ně ale podle soudů pořád není dost. „Z informací od předsedů soudů se jeví, že zejména ve větších městech je vzhledem k výši nabízených platů problém obsadit existující místa,“ uvedl mluvčí Ministerstva spravedlnosti Michal Pleskot.

Zaměstnanci v justici dostali od ledna přidáno šest procent. Stále však nemají stejné platy jako zbytek státní správy. Dorovnání chce Ministerstvo spravedlnosti ve vládě vyjednat do roku 2025.