Záchranáři zatím nenašli žádného ze zasypaných dělníků

Praha - Záchranářům se zatím nepodařilo najít ani jednoho ze čtyř dělníků, které zasypal zřícený dům v pražské Soukenické ulici. Neštěstí se stalo krátce po poledni. Dělníci ve vnitrobloku prováděli opravy, když se na ně zřítila tři patra stropů neobývaného činžovního domu. Záchranáři pracují už několik hodin, zatím bezvýsledně. Na dvě hodiny museli pátrání přerušit, protože bylo potřeba zpevnit obvodové zdivo budovy, aby nedošlo k dalšímu zřícení. Na místě pomáhá i speciální sací bagr, který do Prahy dorazil z Hradce Králové. Na takovou akci je nasazen vůbec poprvé.

Na místě pracovalo celkem pět dělníků. Jeden stihl utéci a o počtu svých kolegů tak mohl informovat záchranáře. Záchranné práce budou pokračovat zřejmě celou noc. Podle mluvčího pražských hasičů Víta Pernici na místě zasahují tři hasičské jednotky a také speciální skupina pro sutinové vyprošťování, která má zkušenosti ze zásahů při zemětřeseních v zahraničí. S vyprošťováním pomáhají i echolokátory, kamerová technika a cvičení psi, kteří už označili dvě místa, kde by se zavalení dělníci mohli nacházet. V určené oblasti se začaly razit dvě štoly. Část hasičů zajišťuje budovu, aby nedošlo k dalšímu zřícení. K rychlému zásahu jsou na místě připraveny i tři posádky záchranné služby a také báňská záchranná služba.

V případě, že dělníci jsou zhruba pod třemi metry suti, dostanou se k nim hasiči až v sobotu ráno. Šance na jejich přežití je malá, ale ne vyloučená.

Zatím se našly dvě přilby 

„V jedné ze štol byly nalezeny dvě stavební přilby, které pravděpodobně patří dělníkům,“ řekl Pernica ČT. Hasiči se podle Pernici připravují na dlouhodobý zásah: „Pracuje zde 35 hasičů a vytváříme zálohy na střídání. Poslední tělo můžeme najít za několik minut, ale i za několik hodin.“ Hasiči podle mluvčího pracují v malých skupinách ve velkém nasazení a střídají se po 10 minutách.

Místo už prohlédl statik, podle kterého je budova nestabilní a hrozí další zřícení části domu. Policisté proto vyzvali obyvatele okolních domů, aby je, pokud můžou, opustili. V objektech jsou především kacelářské prostory. Lidé se do nich nebudou moci vrátit následující tři dny. Podle statika Petra Macháně mohl být příčinou pádu domu neodborný zásah do nosné zdi v suterénu budovy. Někdo tam totiž vyboural velký otvor. Druhou variantou je, že neodborné zásahy byly udělány v horních patrech a hroutící se horní stropy pak s sebou vzaly i ty spodní. K tomu, že se v domě prováděly nestandardní postupy, se kloní i pražský primátor Pavel Bém. Odbor výstavby Prahy 1 ale tvrdí, že provedl několik kontrol, které žádná pochybení neukázaly. Událost vyšetřuje i policie.

Podle statika spadly čtyři stropy, dva byly klenuté a dva trámové. Ty trámové byly údajně před časem rekonstruovány. Z domu ve vnitřním traktu zbyly podle něho pouze obvodové zdi a 3,5 metru sutě. Okolní domy jsou v pořádku. Bude ale třeba zabezpečit asi 2,5 metru vysokou nástavbu, která na zřícený dům navazovala.

Podle majitele sousedního domu probíhá rekonstrukce budovy už půl roku. Před dvěma měsíci ale upozorňoval, že z domu opadává omítka a celá stavba není dostatečně zabezpečená. Místo si podle něj přijeli prohlédnout i policisté a hasiči. V současné době je kolem vnější stěny domu, která je obrácena do ulice, lešení. Majitel údajně plánoval dům přestavět na hotel. 

Zhruba stometrový úsek Soukenické ulice, kde parkují vozy hasičů a záchranné služby, je uzavřen pro automobily, chodci mohou po jednom z chodníků volně procházet.