Sokolská ulice v Liberci je průjezdná, rekonstrukce bude pokračovat na jaře

Sokolská ulice v Liberci je průjezdná. Její rekonstrukce, která od října omezovala dopravu v centru města, sice ještě není hotová, ale práce budou pokračovat až na jaře. Na frekventovanou komunikaci se tedy mohla dočasně vrátit auta i městská hromadná doprava – na Sokolské jezdí šest autobusových linek, které měly poslední dva měsíce výluku.

Sokolskou ulici opravuje město mezi křižovatkami s Pastýřskou a se Zhořeleckou. Do úterý proto byla v tomto úseku uzavřena – a od jara zase bude. Na zbytek zimy se ale doprava na Sokolskou, která vede od Šaldova náměstí směrem ke státní silnici I/35, vrátila.

Kvůli uzavírce části Sokolské jezdily mezi Šaldovým náměstím a křižovatkou se Zhořeleckou odklonem autobusové linky 13, 24, 26, 39, 51, 55 a 99. I ty se vrátily na obvyklou trasu.

Podle náměstka primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiřího Janďourka (SLK) se podařilo podzimní část prací dokončit s týdenním předstihem. Letos měli dělníci především přeložit inženýrské sítě. „Tím máme komunikaci připravenou na kompletní povrchovou úpravu, se kterou začneme hned v březnu. Dokončení rekonstrukce tohoto úseku předpokládáme v létě 2024,“ dodal.

Rekonstrukci úseku dlouhého 370 metrů platí z větší části město. Komunikace sice patří Libereckému kraji, ten by ji však měl po dokončení prací na Liberec převést. Její charakter by se měl výrazně změnit. Upřostřed má vzniknout pás s patnácti stromy, přibýt mají cyklopruhy i parkovací místa. Janďourek již dříve hovořil o snaze využít v Sokolské prvky modrozelené infrastruktury – tedy využít k zavlažování nově vysázených stromů a zeleně zadrženou dešťovou vodu.

Po dokončení opravy této části Sokolské by měla navázat modernizace zhruba 1,2 kilometru dlouhého úseku, který zahrnuje další úseky Sokolské, ale i Šaldovo náměstí a Jabloneckou ulici.