V Liberci začala rekonstrukce rušné Sokolské ulice, městské autobusy jezdí po objízdných trasách

Události v regionech: Dopravní komplikace v Liberci (zdroj: ČT24)

Hlavní dopravní tepna v centru Liberce Sokolská ulice je uzavřená. Její oprava potrvá zhruba půl roku. Městem kvůli tomu vede několik objízdných tras, které se dotknou nejenom řidičů, ale mění se také trasy několika páteřních autobusových linek.

Je to jenom 370 metrů dlouhý úsek, kterým ale denně projede více než deset tisíc automobilů. Kvůli rekonstrukci Sokolské ulice se ve městě změnily trasy také deseti páteřních autobusových linek.

„Přihlíží se k tomu, že do ulic vjíždí autobusy, které mají určitou délku a určitou váhu. Vždy se hledá trasa, která je nejkratší, a to z ekonomických důvodů, ale i z komfortních důvodů pro naše cestující,“ popsala mluvčí libereckého dopravního podniku Martina Poršová.

Objízdné trasy vedou přes ulice Londýnská a Chrastavská v jednom směru. V tom druhém po ulicích Ruprechtická a Rumjancevova. U liberecké radnice se oba směry spojují.

Uzavírka opravované části potrvá v první fázi do prosince. Kompletně hotová by měla být příští rok v létě. „Ulice bude znovu zprovozněna, ale v jarních měsících, jakmile začne stavební sezóna, bude se pokračovat s konečnou úpravou toho povrchu,“ doplnil vedoucí odboru dopravy libereckého magistrátu Pavel Rychetský.

Sokolská ulice patří kraji, který ji ale po dokončení rekonstrukce převede městu. Vede k Šaldovu náměstí a patří mezi dopravně nejvytíženější silnice ve stotisícovém Liberci. Ulice byla původně součástí silnice I/14. Cílem společného projektu kraje a města je přeměnit rušnou silnici na „přívětivou“ městskou komunikaci. 

Podoba ulice tak výrazně změní svůj ráz. Uprostřed dvaadvacet metrů široké silnice vznikne ostrůvek se zelení. Pod ním bude retenční nádrž na zadržovaní dešťové vody. Právě středový pás kritizovali záchranáři, kteří se bojí, že jim zkomplikuje objíždění stojících kolon. Silnice je totiž jednou z hlavních příjezdových tepen k liberecké krajské nemocnici.

Podle vedení města ale splňuje nová podoba komunikace všechny normy a prostor pro automobily IZS tam je dostatečný.

Oprava komunikace bude stát více než 70 milionů korun a zaplatí ji společně město Liberec a Liberecký kraj.