Šlechtovka se bude rozpadat o něco déle, město musí zopakovat část tendru

Oprava Šlechtovy restaurace v pražském parku Stromovka se opět odkládá. Magistrát zopakuje výběr dodavatele, protože vyšlo najevo, že vítěz tendru nemá všechna potřebná oprávnění. Upozornil na to deník E15. Bývalá výletní restaurace je mimo provoz půl století a magistrát opakovaně vyhlašoval pokusy o její opravu. Situace, kdy proběhlo výběrové řízení, ale práce přesto nezačaly, se opakuje již podruhé.

Ve výběrovém řízení vyhrála společnost Pracom, která slíbila, že Šlechtovu restauraci opraví za 101 milionů korun místo očekávaných 169 milionů. Deník E15 uvedl s odkazem na Svaz podnikatelů ve stavebnictví, že je taková cena příliš nízká, ale to nebyl důvod, proč konkurenční Hochtief CZ uspěl se svým odvoláním.

Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana je třeba zopakovat hodnocení nabídek, protože se ukázalo, že Pracom neměl všechna příslušná živnostenská oprávnění. Pracom ani Hochtief se k odvolání a rozhodnutí magistrátu zatím nevyjádřily.

Město původně počítalo s tím, že by práce na Šlechtově restauraci mohly začít v dubnu. To se vzhledem k opakování hodnocení nabídek nepodaří.

Není to poprvé, kdy se příprava opravy zadrhla ve chvíli, kdy bylo její zahájení již na spadnutí. Již za primátora Béma (tj. před rokem 2010) vznikl velkolepý projekt za čtvrt miliardy korun. Ten počítal s komplexní renovací, ve Šlechtovce měly vzniknout hned tři restaurace včetně luxusní, jejíž hosty by až do srdce Stromovky vozily limuzíny.

Projekt pokračoval, dokonce proběhla soutěž na dodavatele. Jenomže na počátku roku 2012 se obměnilo vedení města a nová rada z projektu nebyla tak nadšená jako rada předchozí. Tehdejší radní pro kulturu Václav Novotný prohlásil projekt za předražený a nakonec z přestavby nic nebylo.

Nyní město počítá s podstatně skromnějším výsledkem, nicméně historická a památkově chráněná budova, jejíž historie sahá až do 17. století, se má dočkat celkové opravy. Uvnitř mají být obnoveny historické prvky, včetně stropní fresky Apollóna s Venuší nebo umělá krápníková jeskyně, v níž bývala plastika Poseidona. Oprava je plánována na šestnáct měsíců. Kdyby tedy začala letos v dubnu, mohla být hotová příští rok na sklonku léta.