Skončila rekonstrukce přízemí Staroměstské radnice. Pro návštěvníky se otevřel průchod

Návštěvníkům pražské Staroměstské radnice se poprvé po rekonstrukci otevřelo přízemí budovy. Zároveň se obnovil i průchod radnicí ze Staroměstského náměstí do Mikulášské ulice. Město nechalo opravit stropy, podlahy, vzduchotechniku a vybudovalo nové turistické informační centrum i pokladny. Náklady na rekonstrukci byly čtyřicet milionů korun.

Do nově opravené části přízemí původně veřejnost nemohla, konaly se zde soukromé akce či výstavy. „Snažili jsme se ji (opravu) naplánovat tak, aby zachovávala kvalitu historického prostoru a aby tady bylo co nejméně nových prvků. To znamená, když se podíváte kolem sebe, tak kromě mobiliáře, který je samozřejmě kompletně nový, tak je tady nový jen informační systém. Opraveny jsou portály, podlaha, vzduchotechnika a zázemí pro provoz a nové jsou pokladny,“ popsal předseda představenstva Prague City Tourism František Cipro.

V přízemí přibyl také obchod s oficiálními pražskými suvenýry. Nový je také dispečink průvodců a informační středisko, které původně sídlily na jiném místě v radnici. Kompletně nové jsou zmíněné pokladny, které byly také přesunuty na nové místo.

Největší novinkou oproti minulým rokům je znovu otevřený průchod budovou radnice, kdy se lidé dostanou ze Staroměstského náměstí za radnici do Mikulášské ulice. „Otevíráme jej po více než sto letech, předtím tu fungoval stovky let, kdy byl běžně k dispozici,“ dodal Cipro.

Opravené prostory podle něj způsobily, že se lidé chovají kultivovaněji a už neodhazují papírky či žvýkačky na zem a nenechávají tu nedopité PET láhve. „Existuje vztah mezi kvalitou veřejného prostoru a chováním návštěvníků. V tuto chvíli se již nechovají tak, jako se chovali před rekonstrukcí,“ řekl Cipro.

Otevře se i podzemí radnice

V budoucnu plánuje město spolu s Prague City Tourism opravit a zpřístupnit podzemí radnice. Lidé by do něj vstoupili v části u orloje a prošli na Malé náměstí a vystoupili v přízemí radničních domů. Nyní je přístupné pouze ve výjimečných případech a s průvodcem.

„Měla by to být taková hodinková trasa po našem románském a gotickém podzemí a umístěny by zde měly být výtvarné artefakty,“ prozradil náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). Opravovat se mají v následujících letech také technické místnosti.

Staroměstská radnice byla založena v roce 1338 jako sídlo samosprávy Starého Města. Tvoří ji komplex několika budov, jedno křídlo radnice zničil na konci druhé světové války požár. Součástí radnice je orloj, který byl v loňském roce kompletně opraven.