Staroměstská radnice ukrývala schránky z let 1949 a 1984. Dělníci v dopise kritizují režim

Při opravách Staroměstské radnice byly objeveny čtyři schránky z let 1949 a 1984 z dob předchozích rekonstrukcí. V pouzdrech byly oficiální dopisy, výtisky novin, mince nebo vzkaz dělníků. Řemeslníci, kteří v roce 1949 radnici opravovali, ukryli mezi písemnosti i dopis, v němž kritizovali komunistický režim.

„Čekal jsem, že tam bude nějaká zpráva, ale nečekali jsme, že tam budou čtyři tubusy,“ řekl restaurátor Pavel Filip, který schránky nalezl.

Ve schránce z roku 1949 byl pergamen sepsaný komunistickým vedením města, který vyzdvihuje budování socialismu. „Na vrchol věže zasazena tato zlacená makovice, aby znovu zazářila nad střechami Prahy, tentokrát skutečné hlavy země a svého lidu, města pracujících, hlavního města lidově demokratické republiky spějící k socialismu,“ píše se v ručně psaném dokumentu. 

Tubus ale obsahoval i dopis, z jehož druhé strany je vzkaz v latině. Klempíři v něm napsali, že Československo je kolonií Ruska, které drancuje bohatství této země. „Může přijít ruka spravedlnosti, pro nic za nic a odvede neznámo kam na nucené práce! Tak vypadá svoboda, demokracie dnešní doby,“ uvádí se mimo jiné v dopise, který obsahuje i jména prezidentů Edvarda Beneše a Tomáše Garrigua Masaryka. 

Dělníci si stěžují na drahé pivo

Ve schránkách z roku 1984 byly uloženy mince a krátký dopis pěti klempířů pracujících na opravách radnice, kteří píšou o ceně benzinu, průměrném platu a o zvýšení ceny piva na 4,80 koruny za půllitr, kvůli čemuž podle nich klesla spotřeba.

Události: Staroměstská radnice ukrývala čtyři tubusy se vzkazy (zdroj: ČT24)

„V době, kdy píšeme tyto pamětihodnosti, hrozí světu 3. světová válka, a proto budeme pít zlatý mok dál, i kdyby cenu upravili znovu,“ zakončili svůj vzkaz pro další generace. Při opravách historických budov jsou takové nálezy běžné. Památkáři obvykle nacházejí mnohem starší. Staroměstskou radnice ale za druhé světové války poničily bomby.

Objevené zprávy z minulého století se vrátí s dokončením rekonstrukce zpátky do makovic věže radnice. Restaurátoři však zváží počet tubusů a zda budou uloženy originály dopisů či kopie. Přibude k nim tubus z roku 2017, jehož obsah by měl být podle Wolfa především od řemeslníků pracujících na rekonstrukcích.  

Od února přijde věž na 4 měsíce o orloj

Věž Staroměstské radnice v tuto chvíli kompletně pokrývá lešení. Dělníci pracují na renovaci fasády, na střeše připravují i výměnu staré břidlicové krytiny za novou. Od února přijde jedna z nejnavštěvovanějších památek v Praze také o orloj. Odborníci stroj rozeberou a odvezou k opravám, které budou trvat zhruba čtyři měsíce.