Severní obchvat Opavy je hotov. Silničáři pracují ještě na jižní větvi

Silničáři otevřeli západní úsek severní větve obchvatu Opavy. Nová komunikace je dlouhá přes pět kilometrů a stála bez DPH téměř miliardu korun. Navazuje na východní část, která je v provozu od roku 2019. Celý severní obchvat je tak dokončený. Pracuje se ale ještě na jižní větvi, část je již dokončena, další úseky se připravují. Vše by mělo být hotovo do konce roku 2030.

„Jsem strašně rád, že je tato stavba dokončena. Je pro Opavu velmi důležitá. Severní obchvat odvede tranzitní dopravu z centra města,“ řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO). „Navíc odkloníme dopravu i z úseku kolem Stříbrného jezera, kde je rekreační oblast,“ dodal.

Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl doplnil, že centrem Opavy denně projede okolo šestnácti tisíc automobilů. „Obchvat tak přinese výraznou úlevu. Ve městě se zvýší plynulost a bezpečnost dopravy. Méně automobilů přinese snížení hluku a lepší životní prostředí,“ řekl. Součástí dnes zprovozněného úseku je osm mostů, dvě okružní a jedna mimoúrovňová křižovatka.

Severní obchvat Opavy
Zdroj: ŘSD ČR

Stavba obchvatu Opavy je rozdělena na jižní a severní část. Severní staví stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic. Spojka S1 je v provozu už několik let. Východní část byla dokončena před lety. Západní je od úterý v provozu.

Jižní obchvat má také tři etapy. Dokončen je zatím jen úsek mezi silnicemi Těšínská a Hradecká. Úsek mezi ulicemi Hradecká a Olomoucká projekčně připravil Moravskoslezský kraj, stavět ho má stát. Etapa už má pravomocné stavební povolení. „Pokud by se vše podařilo a ve státním rozpočtu budou finance, začít by se mohlo v roce 2025,“ řekl Navrátil. Na tuto stavbu ještě navazuje obchvat Otic, který by měl platit kraj.