Rybník Nesyt se chystá na podzimní výlov. Moc ryb v něm ale nezbylo

Rybářství Hodonín se chystá na výlovy rybníků. Zbytek ryb chtějí rybáři vylovit na začátku prosince i z rybníku Nesyt. Sami ale nevědí, kolik jich tam zbylo a jak budou kvalitní. Přes sto tun ryb uhynulo v největším rybníku na Moravě kvůli suchu letos v srpnu. Škoda přesáhla pět milionů korun.

Baštýř Jiří Vlk má na starosti čtyři rybníky, které teď před výlovem obchází každý den. Kontroluje stav vody i teplotu. Voda v Nesytu má aktuálně 15 stupňů Celsia a k tomu dvaatřicetiprocentní nasycení vody kyslíkem. „To znamená, že se těm rybám v rybníku moc dobře nedaří. Je to na hraně,“ řekl Jiří Vlk.

Sucho přežili zřejmě jen karasi

Hladina je přitom o třicet centimetrů výš než před dvěma měsíci, kdy v rybníku uhynuly tisíce ryb. Loňské žně, při kterých z těchto vod rybáři vytáhli dvě stě tun kaprů, se tak opakovat nebudou. Na hladině se většinou mrskají malí a nechtění karasi. „Myslíme si, že jedním z důvodů úhynu je i přemnožení karase. Bohužel tady je vysoká přirozená produkce této ryby a je velmi málo možností, jak proti tomu bojovat,“ řekl jednatel Rybářství Hodonín Oldřich Pecha.

Kolik kvalitních ryb jim zbylo, uvidí hodonínští rybáři až v prosinci. Nesyt vyloví jako vždycky naposledy, protože leží nejvýš.

Vypuštěnou vodu rybáři už použít nemohou

První přijde na řadu nejspodnější rybník Mlýnský. Ten už před výlovem upouštějí. „Samozřejmě bychom rádi vypuštěnou vodu znovu použili, ale protože je poslední v soustavě, tak už ji nelze použít. Jedině že bychom ji přečerpávali zpět, což by v tomto případě nebylo ekonomicky únosné,“ vysvětlil Oldřich Pecha.

Výlov šedesáti tun kaprů z Mlýnského rybníku bude trvat tři dny. Na finální přesun do vánočních kádí pak budou kapři čekat v sádkách.

Více než pětimilionová škoda kvůli úhynu ryb v Nesytu je pro rybářství citelná, firma to ale ustojí. „Je to citelný zásah, ale není to jediný rybník, který máme. Navíc máme nějaké rezervy, takže budeme dál pokračovat v činnosti,“ řekl v létě jednatel Rybářství Hodonín. Nemělo by to podle něj mít ani vliv na ceny vánočních kaprů. Rybářství Hodonín spravuje více než devadesát rybníků a nádrží, roční produkce ryb se pohybuje okolo tisíce tun.