Roklanská chata na Šumavě se letos bourat nebude. Ministerstvo nechá posoudit její stav

Ministerstvo životního prostředí nechá třemi odborníky posoudit stav Roklanské chaty na Šumavě. Letos ji bourat nebude, řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Prověří i historii chaty a její vznik. Možné je podle něj i to, že by chata byla na jiném místě.

„Nepočítáme, že by se letos přistoupilo k demolici. Shodli jsme se, že necháme posoudit pomocí tří odborníků aktuální technický stav, který chata má,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Vizuálně podle něj ale chata nevypadá dobře. „Nicméně ať odborníci, kteří rozumí dřevostavbám, toto posoudí. Požádáme také akademické pracoviště o prověření historie chaty. Víme, že Roklanská hájenka byla výrazně starší než chata. Chata vznikla ve 40. letech 20. století, dodnes není jasné, proč vznikla, jak to s historií chaty je,“ dodal ministr. Po posudcích MŽP vyhodnotí, jak k možné demolici přistoupí.

Národní park, jemuž chata od roku 1993 patří, usiluje o její zbourání a má od stavebního úřadu v Kašperských Horách na budovu demoliční výměr. Proti demolici chaty jsou ale turisté i někteří politici. Správci parku byli připravení vypsat výběrové řízení, aby co nejdříve sehnali firmu, která chatu rozebere a materiál odveze. Kvůli ochraně přírody, především tetřeva hlušce, to lze provést pouze od 1. srpna do konce října.

Odvolat ředitele parku Hladík nechce

Proti zbourání chaty se postavil například Klub českých turistů (KČT). Vznikla i petice, která má přes pět tisíc podpisů. „O tom, že je demoliční výměr, nic nevím. Musíme se poradit, co bude dál. Určitě se zbouráním nesouhlasíme. Myslíme si, že to byla chata, která byla postavena před lety a měla by se zachovat i pro další generaci a jednou by se mohla zase třeba používat,“ řekl v polovině července místopředseda KČT Ladislav Macka.

Neoficiální informace ze začátku tohoto týdne, že by mohl ředitele parku Pavla Hubeného Hladík kvůli demolici chaty odvolat, označil ministr za lživé. „Ředitele jednoznačně podporuji, kroky, které dělá, jsou správné. Je to kompetentní osoba,“ řekl Hladík. 

Vedení národního parku s postojem ministerstva k chatě souhlasí. Hubený se k tomuto tématu schází s Hladíkem od dubna. Vnímá i společenský nesouhlas s demolicí. Uvedl, že o demoliční výměr žádal národní park před rokem. „Byly obstrukce, odvolání, demoliční výměr připutoval teď. Pro mě se nic nezmění, udělám opatření, abych objekt víc zabezpečil, aby tam pokud možno nikdo nevlezl, protože je opravdu rizikový. Jsme v území, kam by téměř nikdo neměl ani přijít, nemělo by to téměř nikoho ohrozit,“ sdělil Hubený.