TÉMA

Roklanská chata

Neukázněným turistům na Šumavě hrozí pokuta až sto tisíc. Usvědčit je mohou i jejich vlastní fotografie

Neukáznění turisté a skialpinisté vstupují do zakázaných lokalit Národního Parku Šumava. Za neoprávněný vstup mohou strážci uložit až stotisícovou pokutu. Lidé přitom na svoje přestupky leckdy upozorní i sami – třeba přidáním fotky na sociální sítě. U takových případů teď správa parku dokáže dohledat autora a vystavit mu pokutu.
25. 12. 2023|

Roklanská chata na Šumavě se letos bourat nebude. Ministerstvo nechá posoudit její stav

Ministerstvo životního prostředí nechá třemi odborníky posoudit stav Roklanské chaty na Šumavě. Letos ji bourat nebude, řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Prověří i historii chaty a její vznik. Možné je podle něj i to, že by chata byla na jiném místě.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 15:36|

Roklanská chata může jít k zemi, národní park má demoliční výměr. Zní i hlasy proti bourání

Správě Národního parku Šumava se otevřela cesta k demolici zchátralé Roklanské chaty nedaleko Modravy v centrální Šumavě. Park, kterému chata postavená v 30. letech minulého století od roku 1993 patří a který kvůli jejímu havarijnímu stavu usiluje o její zbourání, dostal od stavebního úřadu v Kašperských Horách demoliční výměr. Informoval o tom mluvčí parku Jan Dvořák. Proti demolici jsou ale například turisté i někteří politici.
12. 7. 2023|

Roklanská chata na Šumavě zůstane, rozhodl úřad. Správa parku ji chtěla zbourat

Roklanská chata, která leží nedaleko šumavské Modravy, k zemi nepůjde. Rozhodl o tom stavební úřad v Kašperských Horách. Správa parku požadovala demolici kvůli špatnému stavu celého objektu. Chata se navíc nachází v oblasti, kam je kvůli výskytu chráněného tetřeva zakázaný vstup. Podle úředníků ale park nedoložil, že chata patří do jeho majetku.
25. 1. 2023|