Neukázněným turistům na Šumavě hrozí pokuta až sto tisíc. Usvědčit je mohou i jejich vlastní fotografie

Události: Pokuty pro neukázněné turisty (zdroj: ČT24)

Neukáznění turisté a skialpinisté vstupují do zakázaných lokalit Národního Parku Šumava. Za neoprávněný vstup mohou strážci uložit až stotisícovou pokutu. Lidé přitom na svoje přestupky leckdy upozorní i sami – třeba přidáním fotky na sociální sítě. U takových případů teď správa parku dokáže dohledat autora a vystavit mu pokutu.

Několik týdnů po zveřejnění fotka poblíž Roklanské chaty na Facebooku přišla Lukáši Černému pokuta tisíc korun. Podle správy národního parku ji vyfotil v nejpřísněji chráněné zóně. „Jelikož nesouhlasím s tím rozhodnutím a se svojí vinou, tak jsem podal odpor. Nejsem autorem fotografie, pouze jsem ji se souhlasem autora prezentoval,“ řekl Černý.

Na výletu se prý spoléhali na mapy v telefonu, podle správy parku se ale měli řídit jejich mapovými podklady. „Tady je vidět, že to je mimo první zónu, kdežto na geoportálu je to v první zóně. Tady je vidět, že ta první zóna vede jinudy,“ ukazuje Černý na webových stránkách.

Štáb ČT se na místo kolem Roklanské chaty za doprovodu a s povolením strážců dostal naposledy v roce 2018. Od října navíc správa parku dočasně omezila vstup i do širšího okolí, kam mířilo příliš mnoho turistů.

„Vznikem území s omezeným vstupem se může jen z Modravy na Březník,“ řekl Ivo Trzaskalik, vedoucí Informační a strážní služby – západ Národního parku Šumava. Zdůraznil, že na Roklanskou chatu nelze jít „už v žádném případě“.

Fotky zvou další turisty, míní mluvčí parku

Na problém se zveřejňováním fotek a videí z míst, kam je vstup zakázán, poukázal i mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák. „Ten člověk, který postuje tuto fotografii nebo video, tím zve další stovky a tisíce lidí,“ řekl.

Správa národního parku kontroluje sociální sítě pravidelně. Objevili tam třeba turistku, která se rozhodla pochlubit fotkou z Chalupské slati, a pokutu si vysloužil také muž, který se koupal v Plešném jezeře.

Novou vlnu turistů očekávají v NP Šumava mezi svátky. Proto budou spolu s nimi v terénu i strážci parku, kteří budou dohlížet na dodržování pravidel – včetně zákazů vstupu. Podle Trzaskalika k jejich porušování dochází často a jedná se především o skialpinisty. Mimo to se strážci pravidelně zaměřují i na špatné parkování – a v extrémních případech dokonce s turisty řeší rozdělávání ohňů nebo bruslení na jezerech.