Roklanská chata na Šumavě zůstane, rozhodl úřad. Správa parku ji chtěla zbourat

Studio 6: Roklanská chata na Šumavě (zdroj: ČT24)

Roklanská chata, která leží nedaleko šumavské Modravy, k zemi nepůjde. Rozhodl o tom stavební úřad v Kašperských Horách. Správa parku požadovala demolici kvůli špatnému stavu celého objektu. Chata se navíc nachází v oblasti, kam je kvůli výskytu chráněného tetřeva zakázaný vstup. Podle úředníků ale park nedoložil, že chata patří do jeho majetku.

K Roklanské chatě turisté v létě nesmí, často ale zákaz porušují. V zimě se k ní kvůli sněhu zase nedostanou. Správa parku ji chtěla už vloni začít bourat. Doteď čekala na demoliční výměr. Ten ale úředníci zamítli.

„O demolici může ze stavebního zákona požádat pouze vlastník. A správa národního parku neprokázala, že je vlastníkem chaty. V katastru je totiž zapsán jen pozemek, a ne samotná stavba,“ uvedl vedoucí stavebního úřadu v Kašperských horách Jan Eger.

„Myslíme si přesný opak, jsme majitelé pozemku. Myslím si, že tam není vůbec pochyb o tom, že by správa národního parku nebyla vlastníkem Roklanské chaty. A právě kvůli tomu se budeme odvolávat,“ reagoval mluvčí národního parku Jan Dvořák. 

Petice za zachování chaty

Kvůli zachování chaty dokonce vznikla petice. Tisíce turistů žádaly opravu stavby. Jenže cesta k ní vede klidovým územím. Roklanská chata je nepřístupná i z bavorské strany. Jediný způsob jak se vyhnout klidovým územím, je jít po nevyznačených trasách. 

Chatu postavil v roce 1936 Klub českých turistů. Návštěvníkům ale sloužila jen krátce. Turistiku tady přerušila válka a následně železná opona. „Lidé si zde mohli najmout průvodce, který je provedl rozsáhlými lesními revíry, byl tady i průvodce, který případného turistu dovedl až na vrchol blízkého Roklanu,“ popisuje historik Vladimír Horpeniak.

S průvodcem sem v současnosti mohou lidé taky. Kvůli ochraně přírody ale jen v omezeném počtu.