TÉMA

Kašperské Hory

Roklanská chata může jít k zemi, národní park má demoliční výměr. Zní i hlasy proti bourání

Správě Národního parku Šumava se otevřela cesta k demolici zchátralé Roklanské chaty nedaleko Modravy v centrální Šumavě. Park, kterému chata postavená v 30. letech minulého století od roku 1993 patří a který kvůli jejímu havarijnímu stavu usiluje o její zbourání, dostal od stavebního úřadu v Kašperských Horách demoliční výměr. Informoval o tom mluvčí parku Jan Dvořák. Proti demolici jsou ale například turisté i někteří politici.
12. 7. 2023|

Ukrajinským uprchlíkům se od července zkomplikuje ubytování

Ukrajinští uprchlíci v Kašperských Horách se dostali do komplikované situace. Buď se mají vystěhovat z hotelu ministerstva vnitra, kde našli zázemí na jaře loňského roku, nebo za ubytování v něm platit 18 tisíc měsíčně. Možnost bezplatného ubytování totiž kvůli novele zákona lex Ukrajina od 1. července až na výjimky končí, a to nejen tam. Uprchlíci ale tolik peněz nemají a jiné volné kapacity na Šumavě přes prázdniny nejsou. Město se s ministerstvem snaží situaci řešit.
23. 6. 2023|

Seismická observatoř v bývalé štole Kristýna rozšířila expozice

Seismická observatoř v šumavských Kašperských Horách, umístěná v bývalé zlatonosné štole Kristýna, otevře od května pro veřejnost rozšířenou expozici o významu seismických měření pro poznání Země. Observatoř ukáže desítky starých i moderních přístrojů, má nový přednáškový sál pro 25 lidí. Štola je také součástí komentovaných výprav a je možné nahlédnout do jejích chodeb.
31. 3. 2023|

Roklanská chata na Šumavě zůstane, rozhodl úřad. Správa parku ji chtěla zbourat

Roklanská chata, která leží nedaleko šumavské Modravy, k zemi nepůjde. Rozhodl o tom stavební úřad v Kašperských Horách. Správa parku požadovala demolici kvůli špatnému stavu celého objektu. Chata se navíc nachází v oblasti, kam je kvůli výskytu chráněného tetřeva zakázaný vstup. Podle úředníků ale park nedoložil, že chata patří do jeho majetku.
25. 1. 2023|

Hory jsou bez sněhu. Pravá zima zřejmě nepřijde

Přestože leden je zpravidla nejchladnějším měsícem roku, ten letošní připomíná na horách spíše jaro. Třeba lidé v okolí šumavských hřebenů tak málo sněhu touto dobou nepamatují. Ještě na začátku týdne neležel ani na nejvyšších hřebenech Šumavy prakticky žádný, což se stalo poprvé v historii měření tamních stanic.
11. 1. 2023|

Za středověké mince z Tachovska by si šlo koupit celou ves. Teď poklad vystaví plzeňské muzeum

Poklad 435 zlatých a stříbrných mincí ze 14. století, které našli 23. března dva lidé v lese asi pět kilometrů západně od kláštera Kladruby na Tachovsku, má historickou hodnotu kolem čtyř milionů korun. V době svého, zřejmě chvatného, uložení do země ke konci 70. let 14. století by si za ně majitel mohl koupit celou vesnici. Podobný nález je unikátní, v době vlády Karla IV. nebyly války a v zemi bylo poměrně bezpečno, takže nebylo tolik důvodů mince ukrývat, uvedl ředitel Západočeského muzea v Plzni František Frýda.
12. 8. 2020Aktualizováno12. 8. 2020, 20:51|

Šumava se chvěje. Zatímco místní vnímají jen zvuk, vědci tam zřídili měřicí stanici

Na Šumavě zaznamenali vědci od začátku roku už několik otřesů. Svou silou sice byly na hranici mikrozemětřesení a nezpůsobily žádné škody, vědce přesto zajímají. Seismická aktivita na Šumavě je totiž novinkou.
25. 2. 2020|

Provoz šumavské pily se stoletou historií se zastavil. Její problémy zesílil propad cen dřeva

Pila v Kašperských Horách na Šumavě fungovala více než sto let. Teď ale podnik končí, pila totiž měla stále větší ztrátu. Problémy ovšem trápí i ostatní provozy na Šumavě. Klesá cena dřeva, navíc se těžko shánějí zaměstnanci.
30. 4. 2019|