Radní v Ralsku zvedli ruku pro uran

Ralsko – Čtyři z pěti radních Ralska na Českolipsku se postavili za obnovení těžby uranu v okolí. Požadují, aby Liberecký kraj možnost těžby alespoň připustil, kraj dosud prosazoval zákaz. Opozice v Ralsku požaduje, aby o takto důležité otázce nerozhodovala jen městská rada, ale samotní obyvatelé v referendu.

Starosta Miroslav Králík (ČSSD) je přesvědčen, že těžba by pro dvoutisícové město znamenala samé přínosy. Po odchodu sovětské armády prázdné paneláky chátrají a nezaměstnanost je v Ralsku jedna z nejvyšších v kraji. Práci tu nemá přes čtvrtinu obyvatel. „Pokud se zahájí těžba uranu někde v okolí, netajím se tím, že to bude příležitost pro město Ralsko, aby bylo zázemím,“ říká starosta.

Opozice ale upozorňuje na to, že i na katastrálním území Ralska jsou ložiska uranu. Kraj by region raději využil pro turistický ruch. Sanace následků těžby uranu už probíhá skoro dvacet let a zhruba stejně dlouho ještě probíhat bude. Stát za ni zaplatí kolem čtyřiceti miliard korun. Náměstek hejtmana Libereckého kraje pro rozvoj Vít Příkaský (ČSSD) říká, že v případě volby by kraj těžbu uranu povolil. Stát obnovení těžby v oblasti kolem Ralska nevylučuje, v Libereckém kraji se nachází přes 99 procent veškerých českých zásob radioaktivní rudy.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček: „Jedná se o opravdu superstrategickou surovinu a každý stát, který ji má, ji musí velmi dobře chránit a samozřejmě s ní ve svých strategických plánech počítat.“

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)