Protesty nepomohly, z domu na Václavském náměstí je hromada suti

Z rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice zmizel dům, na jehož místě má v budoucnu vyrůst nová budova. V dalších týdnech budou dělníci odklízet suť. Investor již zažádal o stavební povolení, stavba kancelářského objektu by měla začít v příštím roce. Proti demolici domu se v minulosti postavila část veřejnosti i odborníků.

Vyklízení staveniště a odvoz suti budou pokračovat po několik následujících týdnů. Zároveň běží stavební řízení pro stavbu nového domu, ve kterém budou kancelářské prostory.

Pokud vše půjde podle plánu, stavba by měla začít v příštím roce a dokončena má být v horizontu dvou let. Celkové náklady na projekt včetně demolice přesahují dvě miliardy korun. Společnost Flow East nyní zpracovává dokumentaci pro výběrové řízení na hlavního dodavatele stavby. 

Dům na snímku z května 2011
Zdroj: ČTK

Dům firma vlastnila od roku 1994. Plán jeho demolice v minulosti vyvolal kontroverzi, když se proti ní postavila část veřejnosti a odborné obce. Demoliční výměr stavební úřad Prahy 1 vydal v září 2013, po odvoláních jeho rozhodnutí v červnu 2014 zrušil magistrát.

Firmě se povolení nakonec definitivně podařilo získat letos. Kvůli nesrovnalostem se opakovalo i územní řízení. Proti demolici vznikla petice a odpůrci zbourání domu uspořádali několik demonstrací.

Vizualizace Květinového domu
Zdroj: Flow East

Pražští památkáři dali stavbě nové budovy na místě domu v roce 2010 souhlas, který je nutný pro každou stavbu v památkové rezervaci. O rok později jej v odvolacím řízení potvrdilo ministerstvo kultury, které následně definitivně zamítlo památkovou ochranu domu.

Autorem původního domu byl architekt Josef Schulz, mimo jiné autor nedalekého Národního muzea. Dokončen byl v roce 1880, v roce 1920 prošel přestavbou. Členitá a zdobená fasáda domu byla nahrazena jednodušší formou. Ač někteří připisují autorství přestavby či podíl na ní architektu Bohumíru Kozákovi, podle developera si „žádný z architektů ve svých publikovaných materiálech nenárokoval autorství této stavby“.