Případ vážného zranění malého chlapce psem na Petříně posoudí Městský soud v Praze

Proti tomu, že by měl jít do vězení, se odvolal Jaroslav Pasteliak, nepravomocně odsouzený za útok psa na malého chlapce na pražském Petříně. Případem se tedy bude zabývat Městský soud v Praze. České televizi to sdělila rejstříková vedoucí soudu Jana Strculová. Za těžké ublížení dostal muž v první instanci desetiměsíční trest. Kříženec takzvaných bojových plemen loni prokousl dítěti hrudník a způsobil mu tříštivé zlomeniny žeber. Pasteliak uváděl, že pes není jeho, a vinu odmítal.

„Odvolání proti rozhodnutí podal pan obžalovaný prostřednictvím své obhájkyně,“ sdělila Strculová.

Obvodní soud pro Prahu 1 v únoru nepravomocně rozhodl o trestu deset měsíců vězení pro Jaroslava Pasteliaka za těžké ublížení na zdraví. Součástí je i pětiletý zákaz držení či chovu zvířat. Tím soud zcela vyhověl návrhu státní zástupkyně. Muž má také uhradit zraněnému chlapci 508 tisíc korun, dalších 317 tisíc korun by měl vyplatit zdravotní pojišťovně. Verdikt je ale nepravomocný, Pasteliak se odvolal a případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Pasteliak venčil loni v dubnu psa Thora, kterého vlastní jeho známá, u horní stanice petřínské lanovky v Praze. Matka napadeného hocha u soudu vypověděla, že její čtyřletý syn si zvířete nevšímal a hrál si na zemi s listím. Kříženec plemen pitbulteriér a american bully se ale dítěti zakousl do boku. Pokousal ho i na hlavě, částečně ho skalpoval.

Podle svědků Pasteliak nedělal první minutu či dvě nic pro to, aby psa od dítěte odtrhl. Následně osmapadesátiletý muž utekl i se psem. Policii se přihlásil až po zveřejnění kamerových záznamů z místa incidentu.

Tvrzení obžalovaného, že měl psa celou dobu na vodítku a těsně před útokem se mu vytrhl, protože se rozbila karabina, je podle soudkyně zcela nevěrohodné. Upozornila totiž na záběry z kamer, podle kterých Pasteliak při útěku vedl psa na vodítku.

Cvičitel psa označil útok za zkrat

U soudu svědčil i cvičitel Thora, který uvedl, že zvíře nebylo a není agresivní a že bez problémů reaguje na povely. Útok označil za zkrat. Pasteliak výcvik mladého psa přerušil v době koronavirové pandemie. Cvičitel zmínil i to, že muž ho odpoledne po incidentu žádal, jestli by mu mohl Thora pár dní pohlídat. O napadení mu neřekl, ačkoliv věděl, že cvičitel má rovněž doma malé dítě.

Soudkyně ostře zkritizovala jak přístup obžalovaného, tak i způsob, jakým ho jeho advokátka hájila. „Jsem úplně konsternována z toho, jakou závěrečnou řeč tady paní obhájkyně prezentovala za svého klienta. Očekávala jsem, že pan obžalovaný projeví aspoň trošku sebereflexe, lítosti. Čekala jsem všechno možné, ale tohle teda bylo opravdu něco,“ řekla při únorovém jednání soudkyně Pavla Hájková.

Tělesné i psychické doživotní následky

Zatím jedinou formou omluvy byl podle soudkyně dopis v češtině zaslaný chlapcově matce, o které Pasteliak věděl, že nerozumí česky. Připomněla také, že hoch si ponese tělesné i psychické doživotní následky a že se nyní bojí chodit kamkoliv, kde by se mohl potkat se psem. Soudkyně dále uvedla, že dítě bylo v přímém ohrožení života a že ho zachránil urgentní chirurgický zákrok. Podle jeho matky mu zůstalo 16 jizev.

Státní zástupkyně původně pro muže žádala podmínku. Kvůli jeho přístupu k celé věci ale návrh změnila na nepodmíněné odnětí svobody.