Při výbuchu domu v Otinovsi na Prostějovsku zemřel jeho majitel, potvrdila pitva

Obětí čtvrtečního výbuchu rodinného domu v Otinovsi na Prostějovsku je jednačtyřicetiletý majitel domu, potvrdila soudní pitva. Vyšetřování bude trvat několik měsíců, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Exploze poškodila i několik domů v okolí. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že výbuch mohla způsobit neopatrná manipulace s pyrotechnikou. Policie už dříve uvedla, že majitelem domu byl profesionální hasič. Případ tak má obdobné rysy jako exploze v nedalekých Mostkovicích před pěti lety.

„Totožnost zemřelého byla potvrzena, jedná se o jednačtyřicetiletého muže, majitele nemovitosti. Případ je nadále ve fázi prověřování, která potrvá několik měsíců. Následně budou probíhat výslechy poškozených, budeme žádat o znalecké posudky, bude se upřesňovat hmotná škoda a zajišťovat další dokumentace související s případem, která povede k řádnému objasnění celé události,“ uvedla mluvčí. 

K výbuchu mělo dojít na zahradě u domu, kde byla kamenná prodejna s pyrotechnikou. Firma na svých stránkách avizuje dlouholeté zkušenosti s tvorbou ohňostrojů a prodejem pyrotechniky od roku 2002 a také to, že téměř veškerý sortiment si sama testuje.

Následná tlaková vlna po čtvrtečním výbuchu poškodila nejen samotný dům, ale i další desítku objektů v okolí, kterým exploze poškodila okna a střechy. U sousedního domu likvidovali hasiči požár střechy. Na místo se sjelo 11 jednotek hasičů z celého okolí. Případ policie vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Jako přes „kopírák“

Téměř totožný případ se stal před pěti lety v osmnáct kilometrů vzdálených Mostkovicích. Výbuch v domě, v jehož troskách byl nalezen mrtvý třiatřicetiletý majitel domu, rovněž profesionální hasič, poškodil tehdy šest desítek budov v okolí. Tlaková vlna na domech v okruhu několika stovek metrů od epicentra výbuchu poškodila nejen střechy a okna, ale i interiéry.

Případ kriminalisté poté odložili kvůli úmrtí majitele. Za detonací byla zřejmě neodborná manipulace majitele domu s takzvanými složkami pro výrobu zábavní pyrotechniky. Škoda byla odhadnuta na dvacet milionů korun.

Loni v červenci hasiči v Olomouckém kraji zasahovali u exploze domu také v Olšanech u Prostějova. V troskách zahynul při výbuchu sedmapadesátiletý muž. Výbuch poničil i sousední dva domy a poškodil další dvě desítky objektů. Škoda přesáhla 12,5 milionu korun. Příčinou byla tehdy úmyslně způsobená exploze plynu.