Škoda po výbuchu domu v Olšanech u Prostějova přesáhla dvanáct milionů

Škoda způsobená při červencovém výbuchu plynu v rodinném domě v Olšanech u Prostějova je předběžně vyčíslena na více než dvanáct milionů korun. V pondělí o tom informoval krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Podle informací ČTK se už potvrdilo, že šlo o úmysl, vyplývá to i ze změny právní kvalifikace. Případ nyní kriminalisté vyšetřují jako obecné ohrožení se sazbou osm až patnáct let. Původní kvalifikace byla obecné ohrožení z nedbalosti.

„Případ výbuchu rodinného domu v obci Olšany u Prostějova z července letošního roku je nadále prověřován. V současné době čekáme na závěry znaleckých posudků z oboru stavebnictví a ekonomiky. Škoda předběžně přesáhla 12 milionů korun,“ uvedl policejní mluvčí.

Kriminalisté změnili právní kvalifikaci. Obecné ohrožení je kvalifikováno jako úmyslný trestný čin, kdy někdo úmyslně způsobí obecné nebezpečí tím, že vydá lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví, například tak, že zapříčiní požár nebo povodeň nebo škodlivý účinek výbušnin plynu, elektřiny nebo jiných podobně nebezpečných látek.

Vyšší sazba v rozmezí osm až patnáct let je v tomto případě s ohledem na výši škody velkého rozsahu. Policie už dva dny po výbuchu konstatovala, že nevylučuje ani úmyslné jednání muže, který při explozi zahynul. V médiích se po neštěstí objevily informace o tom, že proti majiteli domu bylo vedeno exekuční řízení a dům měl jít do dražby.

Výbuch poničil i další domy

Událost se odehrála 18. července, v troskách domu zahynul při výbuchu sedmapadesátiletý muž. Majitel domu byl po výbuchu nezvěstný, nezvedal telefon, sousedé tehdy vyšetřovatelům nedokázali říct, zda byl uvnitř. Trosky domu hasiči prohledávali několik hodin.

Výbuch poničil i sousední dva domy a poškodil další dvě desítky objektů. Tři lidé utrpěli zranění. Dva cestovali v autě, které v době výbuchu projíždělo kolem domu, zranění utrpěla také obyvatelka protějšího domu. Řidiče poškozeného auta museli záchranáři převést do Fakultní nemocnice v Olomouci. 

Výbuch zemního plynu vyšetřovatelé hasičů potvrdili po nálezu částí plynového potrubí a spotřebičů, příčinu exploze by měla objasnit expertiza.