Při průjezdu Zlínem se řidiči zdrží desítky minut. Začala oprava třídy Tomáše Bati

V centru Zlína začaly v pondělí práce na třídě Tomáše Bati, která je hlavním tahem přes krajské město. Doprava je tam svedena do jednoho jízdního pruhu, řidiči se při průjezdu zdrží desítky minut. Omezení se bude později týkat také MHD – Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO) bude muset v některých etapách prací nahradit trolejbusy autobusovou dopravou. Dočasně se budou posouvat i zastávky.

Silnice I/49 se bude opravovat v úseku od křižovatky třídy Tomáše Bati s Antonínovou ulicí po křižovatku Štefánikovy ulice a ulice Osvoboditelů. Práce mají probíhat v několika etapách za částečných uzavírek, kdy bude doprava včetně MHD přesunuta do pravého nebo levého jízdního pruhu.

První etapa začala právě v pondělí 10. července. Řidiči to okamžitě pocítili, protože svedení dopravy do jednoho pruhu prodloužilo průjezd krajským městem o desítky minut, uvedl na Twitteru redaktor ČT Josef Kvasnička. V první etapě, která bude probíhat do 14. července, bude MHD jezdit ještě bez omezení. 

Od 15. do 20. července se bude pracovat v pravém jízdním pruhu ve směru jízdy na náměstí Práce, doprava tak bude svedena do levého pruhu. Zastávka MHD Poliklinika se přesune na provizorní stanoviště před křižovatkou s ulicí Šedesátá. „Autobusy linky 38, které vyjíždějí z Šedesáté ulice, projedou nejdříve přes obratiště Antonínova, aby se také dostaly k provizorní zastávce Poliklinika,“ nastínil vedoucí dispečer DSZO Jan Tesař.

Od 21. července se silničáři posunou do druhé etapy, úseku od křižovatky ulic Štefánikova a Březnická po křižovatku ulic Štefánikova a Gahurova. Zastávka Náměstí Práce zůstane v provozu, vozidla ale nebudou moci odbočovat ze Štefánikovy ulice do Gahurovy směrem na sídliště Jižní Svahy. „Trolejbusy na Jižní Svahy, tedy linky 6, 10 a 14, proto budeme posílat zajížďkou kolem kostela. Na zastávkách Školní a Náměstí Míru zastavovat nebudou,“ uvedl Tesař.

Spoje na sebe nebudou čekat, jízda MHD se tak může protáhnout

Od 26. do 30. července se bude ve stejném úseku opravovat pravý jízdní pruh a záliv zastávky Náměstí Práce. Zastávka se posune o desítky metrů. „V této době budou na zastávce Náměstí Práce zrušeny všechny garantované přestupy. Vozidla MHD zde na sebe z prostorových důvodů nebudou moci čekat,“ uvedl dispečer.

Od 31. července by se měli silničáři přesunout do úseku od křižovatky ulic Štefánikova a Gahurova po křižovatku s ulicí Osvoboditelů, do 5. srpna se bude pracovat v levém a středním jízdním pruhu a zastávka Školní bude v provozu bez omezení.

Poslední fází obnovy povrchu silnice bude od 6. do 12. srpna práce na pravém jízdním pruhu Štefánikovy ulice včetně zálivu zastávky Školní, která bude kvůli tomu o několik desítek metrů dočasně posunuta. Také v tomto případě nebude možné podle Tesaře garantovat přestupy mezi linkami.  

Protože nebude možné odbočit z náměstí TGM do Štefánikovy ulice, bude upravena trasa spojů linky 31P od Památníku Tomáše Bati. „Autobusy této linky pojedou rovně po Gahurově ulici, před nadjezdem odbočí na Vodní, otočí se na okružní křižovatce a přes Gahurovu ulici se levým odbočením vrátí na svou trasu ve Štefánikově ulici a na zastávku Školní. Při této zajížďce autobus linky 31X nebude zastavovat na zastávkách U Zámku,“ uvedl mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.