Přestavba bývalé telefonní ústředny v Plzni vyvolává nevoli. Projektu navíc chybí povolení

Události v regionech: Protesty proti přestavbě bývalé telefonní ústředny na byty (zdroj: ČT24)

Někteří obyvatelé městské části Plzeň 3 protestují proti přestavbě bývalé telefonní ústředny na sídlišti Bory. Vzniknout by tam mělo několik malometrážních bytů. Místní se ale obávají, že půjde o ubytovnu. Těch je v Plzni už kolem 150. Sepsali proto petici. Projekt navíc nemá stavební povolení.

Obyvatelku Plzně Alenu Braunovou už před dvěma lety překvapilo, že v bývalé telefonní ústředně jsou nová okna. „Není tam žádná cedulka ,Stavba povolena‘, po nějakém čase přijel stavební materiál a začalo se stavět,“ řekla.

„Byla podána žádost o stavební povolení, ale když se tam konal kontrolní den, tak naši úředníci zjistili, že už se tam načerno začalo stavět,“ uvedla k tomu mluvčí městského obvodu Plzeň 3 Michaela Adámková. O dodatečném povolení stavby bude ale rozhodovat jiný stavební úřad. „Byla podána námitka z magistrátu města Plzně pro předpojatost,“ dodala.

Je tu i další problém, panelové domy jsou tu poměrně blízko sebe. Už teď je parkování problém. „Ve věci jsme vydali nesouhlasné stanovisko, a to z důvodu nesplnění podmínek bilance pro parkování,“ sdělila mluvčí plzeňské policie Michaela Raindlová.

Podle advokátky Martiny Lintnerové není vlastně důležité, zda na místě bude stát bytový dům nebo ubytovna. „Ta projektová dokumentace jako taková neřeší spoustu věcí. Nezabývá se například otázkou odpadového hospodářství,“ upozornila.

Podle mluvčí městského obvodu Plzeň 1 Miroslavy Vejvodové ve věci v současné době probíhá správní řízení o dodatečném povolení stavby. „A z toho důvodu se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ podotkla.

V případě vydání stavebního povolení místní opět sepíší petici a proti rozhodnutí stavebního úřadu se chtějí odvolat. Proti stavbě jiného bytového domu na okraji Borského parku také v městské části Plzeň 3 protestovali lidé už před dvěma lety. Neuspěli – stavba už začala.