Drogy, alkohol a krádeže. Kvůli bezdomovcům jezdí na plzeňské nádraží víc policejních hlídek

Plzeň řeší problém s bezdomovci u tamního nádraží (zdroj: ČT24)

Plzeň řeší bezpečnost před tamním hlavním nádražím. Bezdomovci a narkomani tam obtěžují cestující, aplikují si před nimi drogy a často tam dochází k násilnostem a krádežím. Problém řeší vedení města už několik let. Obyvatelé dokonce tvrdí, že se situace v posledních měsících zhoršila. Podle redaktorky ČT Daniely Tunklové jsou podobné problémy i na nedalekém autobusovém terminálu. Do lokality tak častěji vyrážejí strážníci i policisté.

Na lidi bez domova si často stěžují nejenom cestující, ale také prodavači z různých obchodů v okolí nádraží. Často se stávají svědky velmi vypjatých situací. „Člověk se pořád bojí. Musíme hlídat, jestli něco neukradnou. Nemáme klid na práci,“ řekla prodavačka Viviana Pavlíková. Za situaci, která na nádraží panuje, se stydí i samotní Plzeňané. 

Stížnosti od obyvatel v poslední době častěji eviduje i radnice. „Tyto stížnosti byly opakované a nebyly jenom od občanů, ale také od provozovatelů stánků,“ uvedl vedoucí odboru bezpečnosti a prevence kriminality plzeňského magistrátu Aleš Průša. 

Vzhledem k tomu, že budova vlakového nádraží nyní prochází rekonstrukcí, pohybují se teď bezdomovci více u nového autobusového terminálu – konkrétně na Palubě Hamburk, kde město vybudovalo posezení pro lidi, kteří na spoje čekají.

V terénu je víc policistů

Město už kvůli stížnostem zařídilo častější hlídky strážníků v lokalitě nádraží, podle Průši se tak situace částečně zklidnila. Na místě se pohybuje i státní policie včetně nově zřízené pořádkové jednotky krajské policie Plzeňského kraje. „Vyskytují se tady v uniformách, což působí preventivně. V případě, že zjistí jakékoliv protiprávní jednání, kterého se ty osoby dopouštějí, mají oprávnění je z tohoto prostoru vykázat,“ uvedl. 

Místo navíc od prosince loňského roku monitoruje kamerový systém. Navíc i obsluha infocentra u nádraží má k dispozici nouzové tlačítko, které je svedeno na operační středisko plzeňské městské policie. „V rekonstruované budově vlakového nádraží by také měla vzniknout služební místnost městské policie, která bude otevřena s opravenou budovou nádraží,“ dodal Průša. 

Bezpečnost v krajském městě chce radnice posilovat i větším počtem kamer v ulicích. Momentálně jich je v Plzni 260. Nové by se měly objevit například v prostranství U Zvonu, v Pražské ulici nebo na Americké třídě.