Bezdomovci obsadili hlavní nádraží v Olomouci. Lidé si na ně stěžují

Bezdomovci v Olomouci (zdroj: ČT24)

Lidé v poslední době stále častěji upozorňují na bezdomovce, kteří se usídlili na olomouckém hlavním nádraží. Podle redaktora České televize Marka Vrláka si návštěvníci nádraží stěžují na užívání alkoholu a nepořádek.

„Lidé se také stávají kořistí bezdomovců, kteří od nich žebrají peníze nebo cigarety,“ dodal Marek Vrlák. Městská policie již v lokalitě posílila hlídky. Podle serveru rozhlas.cz se strážníci setkávají zejména s nadměrným užíváním alkoholu nebo se znečišťováním veřejných prostranství.

Olomoucký magistrát již dříve nechal ve vybraných částech města odstranit lavičky. Chtěl tak zabránit shromažďování lidí bez domova na určitých místech. Ti se však podle zjištění České televize přesunuli právě k hlavnímu nádraží.

Strážníci: Pomozte s identifikací provinilců

Ve městě rovněž platí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti i žebrání. Radnice také úzce spolupracuje s organizacemi, které pomáhají lidem v návratu do normálního života. Vyřešit problémy olomouckých bezdomovců se i přesto zatím nedaří.

Lidé, kteří na užívání alkoholu na veřejnosti nebo na žebrání upozorní městskou policii, by na místě měli počkat a pomoci tak identifikovat danou osobu. V opačném případě totiž policisté vyjíždějí na místo zbytečně, doplnil Marek Vrlák.

Podle odhadů charitních pracovníků žije aktuálně v krajském městě odhadem kolem 650 bezdomovců. Zhruba polovina z nich je v extrémní nouzi, kdy přespávají venku či v provizorních přístřešcích.