Přerov se úředníků pod jednou střechou nedočká. Radniční komplex by byl údajně drahý

Vedení přerovské radnice definitivně zamítlo plány na vybudování radničního komplexu na náměstí TGM. Územní rozhodnutí na výstavbu nové radnice, která měla stát v západní části náměstí, tak bude zneplatněno. Podle vedení města by bylo vybudování nového sídla úředníků příliš drahé. Radnice má sídlo v jednom z menších řadových domů na náměstí, další budovy jsou v ulicích Bratrská, Smetanova, Blahoslavova a na Horním náměstí.

Výstavba velkého radničního komplexu v centru Přerova se plánovala dvanáct let – mluvilo se o něm několik volebních období. Současné vedení města ale usoudilo, že na stavbu nemá peníze a má jiné priority.

„Jen za studie, průzkumy, zaměření stavu a zpracování dokumentace pro územní řízení zaplatilo město před dvanácti lety přes tři a půl milionu korun. Samotná stavba by pak podle těchto plánů přišla na polovinu ročního rozpočtu Přerova a to je nereálné,“ řekl přerovský primátor Petr Měřínský (ANO). Rozpočet Přerova je zhruba tři čtvrtě miliardy korun.

Masarykovo náměstí v Přerově s radnicí (vpravo)
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Plány zhatily povodně

Už v roce 1997 město vyhlásilo urbanisticko-architektonickou soutěž, která měla i svého vítěze. Ve stejném roce ale Přerov zasáhla povodeň, kvůli které se přípravy projektu musely pozastavit. Město totiž muselo investovat peníze do oprav budov či infrastruktury. 

O nové budově, která by poskytla místo všem přerovským úředníkům, se začalo opět mluvit až v roce 2003. Následoval inženýrsko-geologický průzkum a vznikla dokumentace ke starým domům na náměstí, které měly novému radničnímu komplexu ustoupit. Příprava vyvrcholila zpracováním dokumentace pro územní řízení.

(Na mapě je modrou barvou vyznačena stávající budova přerovské radnice na Masarykově náměstí, červeně vyznačené objekty se měly podle původních plánů přebudovat na radniční komplex.)

Neprošla ani levnější varianta

Kvůli plánovaným úpravám západní strany náměstí vydal stavební úřad v roce 2007 územní rozhodnutí, kterým byla tato stavba na náměstí povolena. Dokumentace tehdy počítala s levnější variantou za 170, nebo dražší za 365 milionů korun. Ta zahrnovala kromě prostor pro úředníky také knihovnu či podzemní garáže. Radniční komplex se však setkal s řadou odmítavých názorů.

„Současní zástupci koalice o stavbě nyní neuvažují a podle primátora není zájmem města západní část náměstí blokovat. Odbor rozvoje proto celou dokumentaci, která tento plán provázela, vyřadí z evidence,“ uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová.