Pražské radnice chtějí zavést poplatek za nasazení botičky

Vyšší sankce za špatné parkování v Praze (zdroj: ČT24)

Deset radnic pražských městských částí požaduje vyšší pokuty za špatné parkování v Praze. Chtějí zejména zavést poplatky za nasazení takzvané botičky. Řidiči by navíc měli platit i taxu za každý den, kdy na autě zůstane. Parkování v hlavním městě je dlouhodobým problémem, špatně tam parkuje údajně až 25 procent řidičů. Poplatky za botičku jsou běžné i v dalších českých městech – například v Brně, Českých Budějovicích nebo v Desné na Jablonecku. Cena se pohybuje v řádech stokorun, v Desné je to však až tisícovka.

Zaparkovat v Praze není vždy jednoduché, spíš naopak. Právě proto často řidiči parkují tam, kde nemají. Pokud řidič u svého vozidla není, pokutu s ním strážníci řeší až později. Za špatné parkování může zaplatit až 2500 korun. „Sundávání a nandávání (botičky) řidič neplatí, vždycky je trestán za ten přestupek, který způsobí,“ řekla mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Nejvíce botiček rozdají strážníci v centru hlavního města za parkování na chodníku. Řidiči ji však mohou dostat i za to, že v zónách nezaplatí za parkovné. „V zónách placeného stání parkuje 20 až 25 procent uživatelů neoprávněně. Právě botička je jednou z těch možností, jak tento přestupek řešit,“ sdělil radní pro dopravu v Praze 2 Tomáš Halva (TOP 09).

Právě i proto chtějí městské části pravidla pro osazování botiček zpřísnit. Nově by tak mohli řidiči platit manipulační poplatek. Další poplatek by pak závisel na tom, kolik dní nechají auto nelegálně zaparkované. „Aby v rámci poplatku musel člověk zaplatit i denní zápůjčku za tu botičku,“ vysvětlila mluvčí radnice Praha 2 Karolína Šnejdarová.

Botička může někde vyjít i na tisícovku

V jiných městech už poplatky za manipulaci s botičkou zavedli. V Českých Budějovicích zaplatí řidiči nad rámec pokuty ještě pět set korun, v Ostravě o stovku víc. Například v obci Desná na Jablonecku je to dokonce tisíc korun. V Brně pak může špatné parkování přijít řidiče až na 2300 korun. Manipulační poplatek, který je nad rámec pokuty v maximální výši 1500 korun, je osm stovek.

Jak vysoká by mohla být výše poplatku za osazení botičky v hlavním městě, zatím není jasné, radní městských částí o tom chtějí jednat s pražským magistrátem.