Praha podala žádost o stavební povolení na rekonstrukci Průmyslového paláce

Od ničivého požáru Průmyslového paláce na pražském Výstavišti uplynulo už 11 let. Jeho oprava se teď o krok přiblížila, město totiž podalo žádost o stavební povolení na rekonstrukci paláce. České televizi to řekl náměstek pražského primátora Pavel Vyhnánek. Žádost teď posoudí stavební úřad Prahy 7. Město chce firmu, která práce provede, vybrat do konce roku. Samotné stavební práce by pak měly začít příští léto.

Praha chtěla původně žádost o stavební povolení podat do konce dubna. „O stavební povolení bylo nakonec zažádáno až toto pondělí, jelikož jsme to dříve nestíhali,“ uvedl náměstek Vyhnánek.

Praha už před podáním žádosti získala souhlas například památkářů. Jako další krok musí teď stavební povolení schválit stavební úřad. Praha by chtěla vypsat veřejnou zakázku na firmu, která bude palác rekonstruovat, letos v létě. „Tu bychom rádi vybrali ještě letos,“ řekl Vyhnánek.

Od poloviny roku 2020 se kvůli přípravám nepočítá v budově Průmyslového paláce s žádnými akcemi. „Bude se nově stavět replika původního levého křídla z roku 1891, které shořelo při požáru. Bude také vybavené moderními technologiemi. Střední část paláce a pravé křídlo pak čeká rekonstrukce,“ vysvětlil náměstek.

Palác by se mohl začít opravovat příští léto, téměř 12 let po požáru, který zničil celé levé křídlo a způsobil škodu za miliardu korun. Požár se tak zařadil mezi nejničivější polistopadové události svého druhu.

Od 90. let měla celé Výstaviště včetně paláce pronajaté firma Incheba, město jí před několika lety vypovědělo smlouvu a s dnes už přejmenovanou firmou se soudí. Od roku 2015 areál spravuje městská firma Výstaviště Praha.