Praha křísí Výstaviště. Slibuje vylepšit všechno, od bran až po fontánu

Události v regionech: Velké plány pro Výstaviště (zdroj: ČT24)

V minulosti to býval nablýskaný a pulzující prostor uvnitř Prahy, v současnosti je holešovické Výstaviště spíše nudnou a zašlou zónou nesourodých aktivit. Navíc ztrápenou požáry, povodní, chátrajícími památkami a neuskutečněnými plány. Nyní hlavní město a městská společnost Výstaviště představily projekt přeměny za 150 milionů korun. Vzniknout by měla relaxační zóna s mnoha lákadly pro Pražany.

Plány jsou pestré: oprava areálu, místní restaurace, divadla nebo povrchů cest. Vyměněno bude veřejné osvětlení, vybudovány elektrické přípojky a opravena Bruselská brána. Upravena bude i zeleň. Záměry v pondělí zveřejnili náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) a předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl. 

Hübl mluví i o vzniku lanového centra pro děti, veřejných grilech či hřištích různého typu. Ty by měly být připraveny do prázdnin. Přes léto by měl také zůstat otevřený místní bazén, který se nachází hned vedle nedávno zprovozněné lezecké stěny. Město si od toho slibuje větší a pravidelnější návštěvnost areálu. 

„Chceme, aby se celý areál stal součástí přirozeného uvažování Pražanů o trávení volného času, aby sem chodili pravidelně, a ne jednorázově,“ řekl Vyhnánek. Rekonstrukce má areál zapojit do kontextu širší oblasti, tedy Stromovky a Trojské kotliny se zoo a botanickou zahradou. 

  • Výstaviště u Stromovky vzniklo v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy.
  • I v dalších letech se zde, za první republiky, konaly různé výstavy (například architektury, motocyklů, letadel).
  • Za minulého režimu neslo výstaviště název Park kultury a oddechu Julia Fučíka. 
  • V parku se tradičně koná Matějská pouť.
  • Prostor zasáhlo několik požárů. V roce 1991 zcela vyhořel Bruselský pavilon. V roce 2005 shořelo dřevěné kruhové Divadlo Globe. V roce 2008 zničil požár levé křídlo Průmyslového paláce. 
  • V roce 2002 areál zaplavila povodeň. 

Modernizace se zatím dočkalo Maroldovo panorama bitvy u Lipan, které se potýkalo s nízkou návštěvností. „Bitvu jsme ozvučili prostorovým zvukem. Jako další přibude informační límec, panel s grafikou, který vám přibliží, co se děje na jednotlivých místech toho kruhového obrazu. Dál budeme pokračovat s grafikou po schodišti, která přiblíží historické záležitosti bitvy,“ líčí Hübl. „Je to fascinující obraz, na který se nikdo nechodil dívat,“ dodal.

Za první měsíc od dubnového otevření vidělo podle něj obraz 1350 lidí, přičemž loni to bylo za celý rok asi 2600 návštěvníků.

Oživení čeká i stavby

V dalších plánech jsou například i opravy staveb. Zrekonstruovány mají být Křižíkovy pavilony, které bude Výstaviště využívat pro pořádání výstav při rekonstrukci Průmyslového paláce. Opraví se i fontána. Do podoby multifunkčního sálu firma přebuduje divadlo Spirála, které je od roku 2002 zavřené. „Když vše dobře dopadne, tak jaro 2021 je datum očekávaného otevření Spirály,“ řekl Hübl. 

Praha již několik let chystá také dostavbu vyhořelého křídla Průmyslového paláce. V současné době běží stavební řízení. Pokud vše půjde bez problémů, mohly by práce začít v červenci příštího roku.  

Počítá se i se vznikem tří nových vstupních bran.