Praha 3 hodlá zvednout nájem v obecních bytech o pětinu. Zdražovat plánují i jiné radnice

Rostou nájmy v obecních bytech (zdroj: ČT24)

Radnice v Praze 3 chce, s výjimkou sociálního bydlení, zvýšit nájemné v obecních bytech o dvacet procent. Zdražovat má v úmyslu většina pražských městských částí i řada měst. Důvodem je zvyšování nákladů na údržbu, opravy závad nebo rekonstrukce společných prostor.

Jan Pavlíček bydlí přes rok v obecním bytě na pražském Žižkově. „Teď platím pět a půl tisíce korun. Na Žižkov je to levné bydlení, takže jsem spokojený,“ řekl. Učí na tamní škole, díky tomu garsonku získal. Od jara bude platit o jedenáct set korun víc.

Ceny v Praze 3 jsou stejné od roku 2019. V komerčním nájmu by ho stejný byt vyšel na minimálně dvojnásobek. V nabídkách realitních kanceláří se tam nájemné v garsonkách pohybuje mezi dvanácti a dvaceti tisíci korunami za měsíc.

Takových bytů pronajímá městská část dvanáct set. Zvýšení nájemného znamená pro místní kasu příjem milionu korun měsíčně navíc. „Chceme aspoň trošku srovnat podmínky na trhu a zároveň městská část určitě potřebuje prostředky na udržování a rozvoj bytového fondu,“ sdělil místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení).

Podle zjištění České televize zvyšovat nájmy chce proto i část krajských nebo okresních měst. Většinou o loňskou inflaci, tedy patnáct procent. Někde přemýšlí o každoroční valorizaci. Nájmy prodraží například v Třebíči. V nejlevnějších bytech platili lidé okolo pětačtyřiceti korun za metr čtvereční. Nově to bude víc než padesát. Za menší byt tedy kolem dvou tisíc korun.