Požár Obchodní akademie v Českém Těšíně se rozšířil i na základní školu

Události: Požár střechy obchodní akademie v Českém Těšíně (zdroj: ČT24)

Moravskoslezským hasičům trvalo téměř dvacet hodin, než dostali pod kontrolu požár střech Obchodní akademie a sousední základní školy v Českém Těšíně na Karvinsku. Museli rozebrat střešní konstrukce, nasazen byl také dron s termovizí. Objekty ráno prohlédl statik, zatím vydal jen doporučení pro hasiče. Žáci základní školy i Obchodní akademie se budou muset po prázdninách učit v náhradních prostorách. Podle předběžných informací oheň způsobil škody za desítky milionů korun.

Střecha Obchodní akademie v ulici Sokola-Tůmy začala hořet ve středu večer. Požár nakonec zasáhl i sousední základní školu. Hasiči kvůli tomu vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř.

„Během noci snížili hasiči stupeň požárního poplachu na druhý. Nicméně i přes veškeré jejich úsilí se skrytým šířením složitou střešní konstrukcí požár rozšířil i na střechu základní školy,“ řekla po sedmé hodině ráno mluvčí krajských hasičů Kamila Langerová.

„Vše nasvědčuje tomu, že k přenosu požáru došlo skrytými cestami někde v podlahách, které nebylo možné odhadnout,“ sdělil velitel zásahu Jiří Němčík. Hasiči na obou objektech rozebrali střešní konstrukci a hledali skrytá ohniska požáru.

Objekty prohlédl podle mluvčí hasičů statik. „Posoudil současný stav obou budov a doporučil opatření pro pohyb hasičů v obou budovách,“ dodala Langerová.

Příčiny požáru zatím nejsou známé, okolnosti jeho vzniku vyšetřují karvinští kriminalisté s podezřením na obecné ohrožení z nedbalosti. „Škody nejsou vyčíslené, půjde ale o desítky milionů,“ řekla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Výuka bude v náhradních prostorách

Obchodní akademie je krajskou školou, letos se v budově začala obměňovat elektroinstalace. „Pracovat se mělo na etapy tyto a příští letní prázdniny, celkem jde o investici za 6,3 milionu korun. Začalo se ve spodních patrech, takže ve vzdáleném místě od vzniku požáru,“ uvedla Birkenová.

Budova bude podle ní potřebovat velké opravy, předpokládá se, že výuka bude v náhradních prostorách, hlavně v budovách ostatních krajských středních škol a Základní umělecké školy v Českém Těšíně.

Výuka v náhradních prostorech čeká i žáky základní školy. Město na Facebooku uvedlo, že je pro školáky zajistilo v objektu v Pražské ulici, který už v minulosti sloužil školským účelům. „První a druhé třídy budou mít výuku tak jako doposud, v budově školní družiny v Masarykových sadech. Pro zbývajících tři sta dětí bude výuka zajištěna nedaleko ZŠ Kontešinec, v objektu v ulici Pražská,“ řekl ředitel školy Marcel Žebrok.