Poštovní budova v Jindřišské míří do aukce, podnik chce za pražský palác minimálně 1,5 miliardy

Prodej budovy České pošty v Jindřišské (zdroj: ČT24)

Do aukce míří nejdražší ze seznamu budov, kterých se ztrátová Česká pošta zbavuje. Jde o sídlo pošty na rohu ulic Jindřišské a Politických vězňů v centru Prahy u Václavského náměstí. Budova je kulturní památkou, státní podnik ji nabízí za vyvolávací cenu 1,5 miliardy korun. Přednostně ji nabídl k využití jiným státním institucím, ale žádná z nich zájem neprojevila. Čas na nabídky ke koupi vypršel v noci na úterý.

Prodej budovy v Jindřišské znamená pro poštovní rozpočet zisk minimálně 1,5 miliardy korun. Pro poštovní úřadníky i management pošty zase představuje stěhování do jiných budov v různých částech hlavního města.

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík potvrdil, že se zaměstnanci už na stěhování připravují, i když jenom spíš mentálně. „Že bychom měli v kancelářích už nějaké krabice a tam si skládali věci, to ještě ne,“ dodal.  

Pobočka pošty v Jindřišské ulici ale zůstane v provozu. Podnik si ji totiž bude od nového majitele objektu pronajímat. Za jakou částku, oznámí až později.

Termín aukce zatím stanoven nebyl

V tom, kdo bude novým majitelem objektu, bude jasno zřejmě do konce roku. Přesný termín aukce zveřejní podnik v dalších týdnech. Spolu s poštovní centrálou jde do prodeje další lukrativní budova nedaleko centra města – činžovní dům na Vinohradech. Pošta jej nabízí za více než 62 milionů korun.

Samostatně tyto dvě nabízené nemovitost zájemci od České pošty koupit nemohou. „Peníze (z prodeje budov) pak půjdou do transformačního procesu tak, aby tady od roku 2025 mohla fungovat jak Česká pošta, tak akciová společnost Balíkovna, což je právě cílem transformace,“ řekl Vitík s tím, že na to bude potřeba několik miliard korun.

Mezi zájemci je už vedení hlavního města. Do sedmipatrové budovy by chtěli přesunout část úřadu. Podle dohody s Českou poštou budou moci nejvyšší nabízenou částku v aukci dorovnat. „V tuto chvíli nemáme žádný limit. Počkáme na konkrétní nabídku a pak ji budeme zvažovat, zda je to pro Prahu výhodné,“ vysvětlil radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti). 

Do prodeje míří ale i další desítky poštovních nemovitostí. Letos podnik takto získal do svého ztrátového několikamiliardového rozpočtu přes dvě stě milionů korun.