Policisté objevili na Chebsku další pěstírnu konopí

Aš - Policisté odhalili v Aši-Mokřinách na Chebsku nelegální pěstírnu konopí, ve které bylo kolem 500 rostlin. Zadrželi zároveň tři Vietnamce, kteří v pěstírně byli. Jde o čtvrtou pěstírnu, kterou policie objevila v chebském regionu za poslední dva měsíce. Z jedné sklizně se podle drogových dealerů dá prodat marihuana až za milion korun.

„V objektu bylo zadrženo 510 kusů rostlin konopí, tři cizinci byli namístě zadrženi,“ uvedl mluvčí Okresního ředitelství policie Vladislav Böhm. Policisté podezřelý dům sledovali už několik měsíců. Dům měl stále zatažené žaluzie a cizinci nakládali něco do aut, jen když si mysleli, že je nikdo nevidí.

Uvnitř domu byla zavedena vzduchotechnika a klimatizace, cizinci odebírali načerno elektřinu. Podle společnosti ČEZ může škoda na energii během sklizně činit až půl milionu korun. Odrůdě konopí, kterou policisté zajistili, se říká Bílá vdova. Podle odborníků na psychotropní látky je zvlášť vhodná pro pěstování v umělém klimatu a dá se z ní nasušit velmi kvalitní marihuana.

Další pěstírny v západních Čechách

V západních Čechách letos policisté odhalili několik pěstíren marihuany, které vlastnili Vietnamci. Například v polovině července našli nedaleko Chebu pěstírnu v areálu bývalé zemědělské usedlosti Chlumeček a zajistili 800 kusů vzrostlých sazenic konopí. V květnu objevili policisté jednu z největších pěstíren v Chodově na Sokolovsku. V pronajatém domě tam našli 3 000 rostlin konopí. V Plzeňském kraji se policii například podařilo v druhé polovině června odhalit dvě velké pěstírny konopí na Domažlicku a jižním Plzeňsku.

Zařízení takových pěstíren podle policistů přijde na víc než půl miliónu korun. Vyšetřovatelé připouštějí, že investoři pocházejí z vietnamských komunit v západní Evropě a na obsluhu pěstíren najímají chudé migrující krajany.