Policie obvinila zloděje kanálových poklopů

Tábor - Policisté dnes obvinili dvojici mladíků z Táborska, kteří mají podle dosavadního šetření na svědomí krádeže litinových roštů a kanálových poklopů. Dva muži ve věku 24 a 26 let kradli vždy podle stejného scénáře. Vyhlídli si lokalitu a v noci si z místa litinové rošty, kanálové poklopy i měděné okapy odváželi autem.

Policisté zloděje chytili ve chvíli, kdy páčili jeden z litinových roštů v Chotovinách na Táborsku. Sem se od začátku letošního roku vydali na lup už podruhé.

Podobné krádeže se vyskytly hned na několika místech. „Měli jsme případy na Bechyňsku, Soběslavsku, Veselsku a také na Jistebnicku,” tvrdí táborský policejní mluvčí Miroslav Doubek.

Vedení obcí muselo kanály provizorně zakrýt dřevěnými deskami. Na nákup nových nemají peníze. Otevřené kanálové šachty jsou nebezpečím pro chodce, cyklisty i motoristy. „Může tam spadnout nějaké dítě,” říká Miroslava Matoušková, obyvatelka Chotovin.

Ukradené rošty končily ve sběrných surovinách. Tímto způsobem si muži obstarávali peníze na nákup drog, na kterých jsou závislí. Přesnou výši škod kriminalisté prozatím sčítají. Oba muže obvinili z trestného činu krádeže.