Policie obvinila muže, který útočil v českobudějovické nemocnici mačetou

Jihočeská policie obvinila devětadvacetiletého muže, který v pátek v českobudějovické nemocnici zranil čtyři zaměstnance, z těžkého ublížení na zdraví. Krajští kriminalisté zpracovávají návrh na to, aby mohli vzít útočníka do vazby. Útočníkovi hrozí pět až dvanáct let vězení. Tři ze čtyř zraněných zaměstnanců nemocnice v sobotu propustili lékaři do domácího ošetření.

„Jihočeští kriminalisté, konkrétně kriminalisté krajského policejního ředitelství, si přebrali včerejší (páteční) případ a obvinili devětadvacetiletého muže, který v českobudějovické nemocnici zaútočil mačetou na zdravotnický personál. Muž je nyní obviněn a kriminalisté zpracovávají podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby,“ potvrdil krajský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Muž v pátek zaútočil mačetou na personál psychiatrického oddělení v českobudějovické nemocnici. Třem zdravotním sestrám a sanitářovi způsobil sečná zranění.

Stav čtyř členů personálu psychiatrického oddělení budějovické nemocnice, které v pátek napadl a zranil muž s mačetou, je stabilizovaný, řekl dopoledne jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). „Tři ze zaměstnanců jsou propuštění do domácího léčení,“ doplnila večer mluvčí nemocnice.

Kuba řekl, že zaměstnance psychiatrického oddělení napadl návštěvník psychiatrie. „Policie mě naposledy informovala, že dala dohromady tým na vyšetřování. Budou se zabývat všemi materiály, které jsou dosažitelné, kamery a podobné věci,“ podotkl hejtman.

Útočníka zpacifikoval personál a bezpečnostní agentura

Útočníka v pátek personál společně s příslušníky bezpečnostní agentury zpacifikoval, nikdo z pacientů zraněn nebyl. Policie následně útočníka zadržela. Na místě zasahovaly tři posádky záchranářů včetně lékaře.

Ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek v prohlášení sdělil, že nemocnice jako takzvaný měkký cíl pravidelně trénuje řešení podobných útoků. Nácvik na psychiatrickém oddělení se naposledy konal loni v listopadu.

Případy vážného napadení pacientů nebo personálu nemocnic jsou v Česku spíše ojedinělé. Nejtragičtější byla střelba v čekárně polikliniky ostravské fakultní nemocnice z 10. prosince 2019, kde dvaačtyřicetiletý střelec sedm lidí zabil a dva zranil. Později spáchal sebevraždu.