Policie navrhla obžalovat tři účastníky pardubické potyčky mezi Ukrajinci a Romy

Policie uzavřela vyšetřování červencové potyčky mezi Ukrajinci a Romy a navrhla obžalovat všechny tři obviněné. České televizi to sdělil okresní státní zástupce Aleš Veselý. V případě odsouzení jim za výtržnictví hrozí až dva roky vězení.

„Policejní orgán předložil dozorovému státnímu zástupci spis s návrhem na podání obžaloby na všechny tři obviněné,“ reagoval na dotaz České televize státní zástupce Veselý. Doplnil, že o návrhu rozhodne v nejbližších dnech.

K hromadné potyčce mezi Ukrajinci a Romy došlo 1. července v Anenské ulici v Pardubicích. Incidentu se zúčastnilo zhruba dvacet lidí a jeden z účastníků při něm byl lehce zraněn a skončil v nemocnici. Podle serveru Romea.cz šlo o Roma. O den později stovky Romů pořádaly demonstraci za svoji bezpečnost v ulicích města.

Dva dny po potyčce se pak kvůli deeskalaci situace sešli zástupci policie, města a ukrajinské a romské komunity ke vzájemné diskusi. Podle vyjádření policie se na setkání všechny dotčené strany shodly na tom, že konflikt nebyl vyústěním dlouhodobých sporů mezi komunitami, ale že se jednalo o individuální incident.

Pardubická policie kvůli hromadnému konfliktu v Anenské ulici stíhá tři osoby pro přečin výtržnictví, za který v případě odsouzení hrozí až dva roky vězení. Podle vyjádření Veselého pro Seznam Zprávy jde o dva Čechy a jednoho Ukrajince.