Policie navrhla obžalovat strojvedoucího kvůli srážce vlaků na Přerovsku

Vyšetřování střetu dvou nákladních vlaků v Prosenicích na Přerovsku z ledna loňského roku uzavřela policie s návrhem obžalovat jednoho ze strojvedoucích z obecného ohrožení z nedbalosti. Potvrdila to přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Při střetu v lednu 2022 nebyl nikdo zraněn a celková škoda byla vyčíslena na 28,5 milionu korun. Podle inspektorů Drážní inspekce za nehodou stálo nerespektování návěstidla stůj jedním ze strojvůdců. 

„Spisový materiál byl předán na Okresní státní zastupitelství v Přerově s návrhem na podání obžaloby strojvedoucího. Podezřelému muži bylo sděleno obvinění z přečinu obecné ohrožení z nedbalosti, za který trestní zákoník stanoví peněžitý trest, případně trest odnětí svobody od dvou do osmi let,“ uvedla policejní mluvčí k ukončení vyšetřování, které trvalo skoro rok a půl. 

Dva souběžně jedoucí vlaky za stanicí Prosenice se tehdy před jedenáctou večerní srazily v prostoru výhybky. Podle informací Správy železnic vykolejily tři vozy, poškozená byla lokomotiva nákladního vlaku a trakční vedení.

Přerušený provoz významně zasáhl do železniční dopravy, obnovit se jej plně podařilo téměř po třech týdnech. Dělníci museli na místě opravit nejen trolejové vedení, ale především nahradit v délce šestašedesáti metrů novou výhybku.

Podle závěrečné zprávy Drážní inspekce stojí za nehodou především nezkušenost jednoho ze strojvedoucích, který nesprávně vyhodnotil informace před odjezdem, překročil nejvyšší dovolenou rychlost a nezastavil vlak před návěstidlem stůj. Server Zdopravy.cz zmínil, že se událost odehrála v době výluky a volnosti vlakových cest se zjišťovaly pohledem. Strojvedoucí, který měl licenci dva a půl měsíce, při jízdě dospěl k mylnému úsudku.