Pod Pradědem si turisté připlatí za jízdné i parkovné

Studio ČT24: Zdražování parkování a jízdného pod Pradědem (zdroj: ČT24)

S letními prázdninami stoupá počet turistů na horách. Často parkují v okolních obcích. Zatímco v beskydské Ostravici už dva roky lidé pod Lysou horou auto nechat nemohou, v Jeseníkách vedení Moravskoslezského kraje zvýšilo ceny za parkování. Nově turisté zaplatí o tři sta korun více. Parkování v nejvýše položeném středisku v Jeseníkách na Ovčárně je nyní stojí osm set korun. Podle tamních chatařů ubývá turistů v okolí Pradědu. Jízdné kraj zdražil od poloviny června. Argumentuje vyššími náklady na provoz rekreační linky.

Lidé si připlatí už během parkování na Hvězdě. Parkoviště, které patří obci Karlova Studánka, zdražilo ze stokoruny na 130 za celodenní parkovné. Kyvadlový autobus spojující Hvězdu a Ovčárnu stojí místo padesáti korun osmdesát. Stejnou částku platí i lidé, kteří sjíždějí z Ovčárny na Hvězdu.

Růst cen jízdného vadí některým provozovatelům turistických chat v okolí Pradědu. Tvrdí, že se to promítá do jejich nižších tržeb. Řada turistů podle nich nedorazí vůbec, své chování podle nich mění i ti, kteří i přes zdražení přijedou. Provozovatel chaty Sabinka na Ovčárně Martin Šípek řekl, že hlavně v odpoledních hodinách sedí na zahrádce jeho restaurace lidé, kteří čekají na autobus, který je sveze dolů – přitom si u něj objednají naprosté minium nebo si nedají vůbec nic. A argumentují právě zdražením jízdného.

„Toto řešení a ta situace nás netěší – ani mě, ani ostatní kolegy. Protože nám připadá, že to zvýšení je prudké, náhlé a bezpředmětně vysoké,“ komentuje provozovatel hotelu Praděd Tomáš Hrazdil. Podle něj také vyšší cena neznamená lepší kvalitu služby. „Pořád přetrvávají problémy s tím, že autobusy nevyvezou všechny turisty nahoru. Pak naopak v exponovaných termínech zase večer nestihnou svézt turisty dolů,“ kritizuje. Za jediné pozitivum považuje to, že přestaly nahoru jezdit poloprázdné vozy.

Podpora hromadné dopravy

Podle řidiče autobusu Miroslava Roláka se nicméně zatím nestalo, že by kvůli ceně lidé z autobusu vystoupili a raději šli pěšky.

Podle vedení Moravskoslezského kraje, který rekreační linku mezi Hvězdou a Ovčárnou provozuje, bylo ale zdražení nezbytné. „Ceny jízdného na Ovčárnu odrážejí ekonomickou situaci z loňského roku, kdy prudce vzrostly ceny pohonných hmot a také rostla inflace. A také fakt, že jde o cestu rekreační. Parkovné se zvýšilo hlavně proto, že kraj chce zvýhodnit, především kvůli životnímu prostředí, hromadnou autobusovou dopravu před individuální. A nezanedbatelné jsou také ceny na údržbu a provoz parkoviště,“ zdůvodnila mluvčí krajského úřadu Miroslava Chlebounová.

Pro srovnání – například v Peci pod Sněžkou mohou lidé nechat své auto za 250 korun za den, stejně jako na vrcholu Ještědu. Pod Kralickým Sněžníkem se cena pohybuje od sta do 150 korun. A v Ostravici, odkud turisté stoupají na Lysou horu nebo na Smrk, zaplatí za parkování zhruba sto korun za den.