Pila místo pravítek: studenti architektury zkrášlují ostrov v Davli

Davle (Benešovsko) – Malebný ostrov na soutoku Vltavy a Sázavy je sice romantickým, ale poněkud opuštěným místem. To chtějí změnit studenti architektury, kteří celý týden budují originální objekty navozující podobu z dob, kdy ostrovu vévodil benediktinský klášter z 10. století. Výsledek si mohou místní i turisté prohlédnout při páteční vernisáži.

Workshop studentů na davelském ostrově (zdroj: ČT24)

Workshop, který má zkrášlit davelský ostrov, v sobě spojuje příjemné s užitečným. Mladí lidé oceňují, že zde alespoň na chvíli mohou zapomenout na výkresy či pravítka a zkusit si originální díla přímo v terénu. Celý týden tak prakticky nepustili z ruky motorové pily, kleště či kladiva, tedy nástroje pro architekty ne příliš typické.

Přímo na ostrově si rozdělali stany a z náletových dřevin například sestavili svatyni přímo na místě, kde kdysi stál oltář. Šlo o součást kláštera, ze kterého se dochovaly jen základy. „Předtím, než se napustila přehrada, byl tento ostrov původně poloostrovem, spojený s kostelem svatého Kiliána, takže se sem dalo dostat suchou nohou,“ dodává architekt Jiří Polák.

Studenti se pustili do vlastních projektů přímo na ostrově
Zdroj: ČT24

Dnes se na romantické místo poblíž soutoku Vltavy a Sázavy dá dostat jenom na člunu nebo loďce. Město teď vymýšlí plány na lepší dopravní spojení. Díky mladým architektům se ostrov nejen zbaví křovin a náletů, ale měl by celkově ožít a lákat k návštěvě. Stavba uprostřed kamenných základů už je skoro u konce. Vernisáž je naplánovaná na pátek.