Ostrava-Přívoz opravila chátrající kulturní památku – bytový dům U Tiskárny

Radnice Moravské Ostravy a Přívozu zrekonstruovala bytový dům U Tiskárny, který je kulturní památkou. Deset let byla budova prázdná a chátrala. Celkové náklady na rekonstrukci přesáhly dvacet milionů korun. Investorem byl městský obvod, přispělo i Statutární město Ostrava.

Dvoupatrový dům na nároží ulic Chopinovy a U Tiskárny byl postaven v historizujícím slohu zřejmě krátce po roce 1900. Dům uzavírající průhled z náměstí je součástí zástavby, jejíž koncepci v rámci regulačního plánu nového centra Přívozu navrhnul na přelomu 19. a 20. století vídeňský architekt Camillo Sitte.

V době před rekonstrukcí byl dům v havarijním stavu, proto bylo nutné provést celkovou opravu se zachováním původní podoby včetně uměleckých prvků. V současnosti je dům evidován jako kulturní památka.

V domě se nachází celkem šest bytů a tři nebytové prostory. „Rekonstrukce památkově chráněného objektu U Tiskárny 2 byla velice náročná. Budova byla prázdná déle než deset let a chátrala. Od konce května procházel tento nárožní tříposchoďový bytový dům velkorysou rekonstrukcí. Byl opraven od sklepa až po střechu,“ vysvětlil místostarosta David Witosz.

Celkové náklady na rekonstrukci přesáhly dvacet milionů korun. Investorem byl městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz. Statutární město Ostrava přispělo na rekonstrukci částkou přes devět milionů korun z Rezervy finančních prostředků na rozvoj a obnovu bytového fondu ve vlastnictví statutárního města Ostravy.

„V případě rekonstrukce tohoto bytového domu bych rád poděkoval také městu Ostrava, které na popud našeho obvodu a několika dalších ostravských obvodů zřídilo fond na opravu bytových jednotek ve výši padesáti milionů korun na rok pro všechny městské obvody, který nyní zvýšilo na sedmdesát milionů korun na rok. Právě z tohoto fondu byla částečně finančně podpořena i oprava této kulturní památky,“ dodal Witosz.