Opravuje se, výuku odkládáme. Některé školy na jihu Moravy nestihly dokončit rekonstrukci

Některé školy zůstaly zavřené kvůli opravám (zdroj: ČT24)

Tři krajské střední školy na jihu Moravy zahájí školní rok o týden později. Nestihly prázdninové rekonstrukce budov. Neplánovaně se do školy nedostali ani žáci základní školy v Rosicích na Brněnsku. O víkendu tam kvůli vydatným dešťům a opravám střechy zateklo do tříd.

Rodiče a děti u základní školy v Rosicích čekalo nepříjemné překvapení. Koberce venku a zavřené dveře. O víkendu kvůli vydatným dešťům do školy nateklo. Žáci si tak prázdniny o týden prodlouží. „Dcera jde do první třídy, my jsme měli uvítání prvňáčků na zámku, ale do školy jsme vůbec nešli, to je škoda,“ řekla Tereza Bochníčková.

Střechu školy město plánovalo opravit, protože byla v havarijním stavu, s tím, že do ní zateče, nikdo nepočítal. „Pršelo vydatně tak, že ani zaplachtování nepomohlo. Zhruba do dvou třetin všech tříd zateklo. Je nutné to vysušit, teď jsou nepoužitelné,“ řekl starosta Rosic Jaroslav Světlík (Nezávislí pro Rosice). Město Rosice jako zřizovatel školy teď bude se zodpovědnou firmou řešit náhradu.

Školní rok začal ředitelským volnem

Nepoužitelná je prozatím i budova základní a praktické školy v Hustopečích. Se zpožděním původně škola nepočítala. Práce se protáhnou dokonce o dva týdny, kvůli velmi špatnému stavu podlah a problémům s kanalizací. „Úpravy jsou tady opravdu rozsáhlé, jde prakticky o celkovou rekonstrukci,“ řekla ředitelka školy Blanka Vetýšková.

Školní rok až desátého září zahájí také další dvě školy, které zřizuje kraj. Odborné učiliště ve Cvrčovicích, kde dokončují novou elektroinstalaci, a Gymnázium v Brně-Řečkovicích.

Rekonstrukce v Kunovicích za provozu

Kunovice na Uherskohradišťsku dají zmodernizovat dvě učebny cizích jazyků v Základní škole U Pálenice. Práce potrvají do listopadu, přijdou téměř na čtyři miliony korun. „Ve třetím nadzemním podlaží budovy vzniknou nejen nové učebny, ale i hygienická zařízení pro chlapce. Pro zajištění bezbariérového přístupu vybudujeme výtah,“ popsal mluvčí tamní radnice Zdeněk Kučera.

Celý projekt je financován prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu. Jeho součástí je kromě stavebních prací také kompletní dodávka nábytku a počítačového vybavení učeben.