Soud vyslechne 120 svědků kvůli zmanipulovaným IT zakázkám s čtvrtmiliardovou škodou

Olomoucký krajský soud otevřel rozsáhlý případ třinácti údajně zmanipulovaných veřejných zakázek na informační systémy se škodou zhruba čtvrt miliardy korun. Obžalobě čelí 24 lidí, především zástupců IT společností, a firmy Tesco SW a Eunice Consulting. Podle obžaloby po vzájemné dohodě ovlivňovali veřejné zakázky s cílem zvýhodnit vybranou společnost. Soud do konce roku nařídil celkem 32 jednání, vyslechnout chce do této doby vyslechnout i 120 svědků.

Podle státního zástupce Radima Obsta obžalovaní v letech 2009 až 2014 různými způsoby ovlivňovali veřejné soutěže vyhlašované v rámci operačního programu ministerstva vnitra a dotovaných ze strukturálních fondů EU ve svůj prospěch či ve prospěch spřízněných subjektů.

Případ se týká tendrů Integrovaného operačního programu ministerstva vnitra. Mimo jiné šlo o dotace na vybudování datových sítí, zajištění přenosu dat, jejich zabezpečení a elektronizaci služeb radnic. Škoda je vyčíslena na zhruba čtvrt miliardy korun.

„Vytvořili společenství právnických a fyzických osob, ve kterém vzájemně spolupracovali a stanovili si dílčí úkony,“ konstatoval státní zástupce. Podle něj se obžalovaní předem domluvili na výsledku soutěže, společnými kroky se snažili odstranit případnou konkurenci a uzavírali dohody ve svůj prospěch.

Jednání musel soudce přesunout do větší síně

Případ vyšetřovatelé odkrývali několik let. Spis má 175 svazků, zhruba 40 tisíc stran a rozsáhlé přílohy. Soudce Petr Sušil musel kvůli počtu obžalovaných přesunout jednání do budovy okresního soudu, protože krajský tak velkou jednací místností nedisponuje.

Šest jednání během tohoto a příštího týdne soud vyčlenil pro výslech obžalovaných. „Od 5. října začneme výslechy svědků, naší snahou bude všechny svědky vyslechnout do konce roku,“ avizoval soudce.