Prostějov chce postavit hokejové šatny za 90 milionů. Předražené, namítá opozice

Více než 90 milionů mají stát šatny pro mladé hokejisty v Prostějově. Budova je důvodem sporů mezi vedením města a opozicí, která kritizuje nejen cenu šaten, ale i podklady k vystavené veřejné zakázce. Ty jsou podle ní nejasné. Podle prostějovské koalice nepřesnosti vznikly přepracováním starého projektu a náklady odpovídají aktuální ceně stavebních prací.

Více než deset šaten, zasedací místnost, tělocvična nebo bufet. To všechno by mělo být součástí šaten pro mladé prostějovské hokejisty za 93,5 milionu korun. Podle Národního investičního plánu by přitom 100 milionů korun měla stát výstavba celého zimního stadionu.

Projekt se proto nelíbí prostějovské opozici. „Šatny potřebují, to je bez debaty, ale ne za 90 milionů,“ řekla zastupitelka města Prostějov Hana Naiclerová (Změna pro Prostějov).

Podle vedení radnice ale cena odpovídá situaci na stavebním trhu. „Bohužel tady stále máme stavební boom a ceny jsou z hlediska poskytovatelů velmi vysoké,“ tvrdí náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO). Finální cena za projekt se ve skutečnosti ale může lišit, určí ji až soutěž. Poté se uskuteční mimořádné zasedání zastupitelstva. To rozhodne, zda se šatny postaví, nebo ne.

„Největší problém je, že ten projekt se tady objevil jako z Marsu. Najednou to tady bylo a hlasujte a dejte nám volný mandát k tomu, abychom ten projekt přetvářeli. Nejdřív to bylo 130 milionů, potom 90 milionů, teď se hovoří o 70 milionech,“ řekl zastupitel Petr Ošťádal (STAN, Na rovinu!).

Dokumentace je podle opozice nepřesná a obsahuje chyby

V mezidobí se změnilo také to, co mají šatny obsahovat. Chybí například jedna šatna nebo tělocvična. „My jsme oprášili starý projekt, který řeší přístavbu šaten pro mládež u zimního stadionu a samozřejmě jsme museli ten projekt nějakým způsobem přepracovat,“ uvedl Rozehnal.

Změny ale nejsou údajně zaznamenané v dokumentech zaslaných na ministerstvo školství a vyvěšených na portálu s veřejnými zakázkami. „Nepasují nám ty indikátory, nepasuje nám projektová dokumentace, nepasuje nám třináct šaten, už je jich jenom dvanáct. Takže bych řekla, že nám nepasuje vůbec nic,“ podotkla Naiclerová.

V jednom z dokumentů je navíc jako název stavby uvedená „přístavba wellness provozu ke stávajícímu hotelu Atlantis“. Ten ale v Prostějově není. „Objevil se tam jeden list navíc, což je pravda, my jsme z toho vyvodili důsledky a opatření, aby se to už neopakovalo,“ popsal Rozehnal.

Datum ukončení veřejné zakázky bylo už několikrát posunuto. Aktuálně by měla skončit 24. února. Na financování šaten by se mělo podílet město společně s ministerstvem školství a krajem.