Odvolací soud potvrdil podmínky pro dva dozorce z Rýnovic za trestání vězně

Odvolací krajský soud v Liberci potvrdil podmíněné tresty a zákaz činnosti pro dva ze tří dozorců z věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou, kteří byli obžalovaní za svévolné trestání jednoho vězně. Třetího dozorce soud zprostil obžaloby a jeho možné provinění postoupil k řešení řediteli věznice, protože mohlo jít o kázeňský přestupek. Všichni obžalovaní od počátku vinu odmítali. Proti rozhodnutí soudu je sice možné podat ještě dovolání, verdikt je ale pravomocný.

„Dospěli jsme u dvou obžalovaných k závěru, že se dopustili trestné činnosti, protože nemůžeme tolerovat, aby u problémového jedince používali fyzické násilí a zabraňovali mu ve výkonu jeho práv, byť se jednalo o odsouzeného, který byl určitým způsobem problémový, ale na to jsou cvičení,“ řekla po vynesení rozsudku předsedkyně senátu Eva Drahotová.

Soudy devětadvacetiletého Martina Vaněčka potrestaly třemi roky vězení s podmínečným odkladem na pět let a zákazem výkonu povolání, jehož součástí je samostatná rozhodovací pravomoc v orgánech veřejné moci. Jeho bratrovi, dvaatřicetiletému Michalovi Vaněčkovi, uložily trest tři roky vězení s odkladem na tři roky a zákaz činnosti.

Zároveň musí trestanému vězni zaplatit za nemajetkovou újmu dvacet tisíc korun. Osvobozený byl devětačtyřicetiletý Josef Vinš, původně okresním soudem potrestaný deseti měsíci vězení s odkladem na osmnáct měsíců. Odvolací senát dospěl k závěru, že se na trestné činnosti podílel jen okrajově.

„Nedopouštěl se přímo toho fyzického násilí, byl v podstatě veden falešnou solidaritou, že nechtěl udávat svoje další dva kolegy, což také samozřejmě nemůžeme akceptovat, ale s ohledem na jeho minimální účast na protiprávním jednání dalších dvou obžalovaných jsme dospěli k závěru, že jeho jednání nelze posuzovat jako trestný čin,“ dodala Drahotová.

Ředitel věznice se obává personálních problémů

Oba podmíněně potrestané dozorce bude muset ředitel věznice Rýnovice Petr Veselý propustit a obává toho, že to bude mít negativní vliv na personální stav věznice. „S ohledem na emoce, které teď cítím, nejsem schopen úplně okomentovat celý rozsudek a musím to nechat v sobě trochu dozrát. V každém případě dopad do personálních řad věznice, ale asi i obecně v rámci vězeňské služby bude obrovský,“ řekl Veselý, který jednání přihlížel společně s dalšími zhruba pětadvaceti pracovníky věznice.

Bojí se toho, že rozhodnutí soudu se může projevit nejen na nižším zájmu o práci ve věznicích, ale negativní vliv může mít i na setrvání současných pracovníků vězeňské služby. „I současní příslušníci a zaměstnanci vězeňské služby budou brát tyto rozsudky v potaz a budou se podle toho rozhodovat v rámci své další kariéry,“ dodal. Momentálně rýnovické věznici chybí dvacet dozorců, tedy více než třetina tabulkového stavu. Hrozí, že věznice přijde i o další.

Obžalovaní dozorci v dalších kauzách

Za zneužití pravomoci úřední osoby a z přečinu porušení povinnosti dozorčí služby dvěma obžalovaným hrozilo až deset let vězení a jednomu pět let. Ze stejných trestných činů je v jiných kauzách obžalováno dalších dvanáct dozorců z Rýnovic, pravomocný rozsudek v jejich případech zatím nepadl.

Soudy se ve všech těchto případech zabývají jednáním dozorců z Rýnovic na oddělení výkonu kázeňských trestů (OVKT), a to v období od února 2020 do ledna 2021. Podle obžaloby nezvládli vypjaté emoční situace a místo toho, aby postupovali zákonným způsobem, vězně svévolně trestali za jejich nepřístojné chování, aby si zajistili klid pro další službu.

V tomto případě soud posuzoval čtyři skutky vůči vězni Lukáši K. od února do června 2020. Podle obžaloby v jednom případě byl fyzicky napaden, když neoprávněně spal přes den. V dalším byl napaden, když se během několika hodin asi čtyřicetkrát přes takzvanou hlásku dožadoval koupání a dalších věcí, i když na to neměl nárok. Potřetí ho dozorce fyzicky napadl, když si neoprávněně vzal tabák a odmítal jej vydat. A ve čtvrtém případě nedostal vycházku, i když na ni měl nárok.